Ministerstvo hospodárstva: Vodiči majú k dispozícii prvú stanicu s ultrarýchlym nabíjaním

0
Budova Ministerstva hospodárstva SR (Autor: SITA)

Vodiči na Slovensku majú k dispozícii prvú stanicu s ultrarýchlym nabíjaním, ktorá výrazne skráti čas nabíjania elektromobilov. Využívať ju môžu na čerpacej stanici Slovnaft Zvolen – Budča v smere do Banskej Bystrice. Postavená bola v rámci medzinárodného projektu NEXT-E, ktorému Európska komisia udelila najvyšší grant na elektromobilitu. Koordinátorom projektu na Slovensku je spoločnosť Západoslovenská energetika, a. s. Ako na slávnostnom podujatí pri príležitosti jej uvedenia do činnosti uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Vojtech Ferencz, „je symbolické, že prvá takáto stanica na Slovensku je neďaleko stredu Európy, ako aj v strede Slovenska.”  Verí, že práve pre jej polohu a väčší komfort pri nabíjaní, ju motoristi budú vo veľkom využívať. V. Ferencz dúfa, že nebude dlho prvou a jedinou, ale že čoskoro bude motoristom na Slovensku k dispozícii viac takýchto nabíjacích staníc. Štátny tajomník zároveň avizoval budúcoročnú plánovanú podporu rezortu hospodárstva pre obce a samosprávy na vybudovanie nabíjacích staníc. Snahou ministerstva je podľa neho podporiť budovanie elektrostaníc aj mimo hlavných ťahov.

Slovensko ako automobilová veľmoc s ročnou produkciou viac ako milión vyrobených vozidiel musí podľa Ferencza zachytiť súčasný trend elektormobility. „Nechceme, aby v tomto procese meniacej sa mobility Slovensko takpovediac zaspalo svoju príležitosť,” zdôraznil štátny tajomník. U spotrebiteľov je cítiť záujem v prípade automobilov o alternatívne a udržateľné zdroje energie. Elektromobily sa dostávajú čoraz viac do povedomia nielen medzi obyvateľmi a firmami, ale aj verejným sektorom, a to pre ich nižšie prevádzkové náklady alebo nízke, resp. nulové emisie a priaznivý vplyv na životné prostredie. Väčší záujem je ešte stále konfrontovaný s vysokými cenami vozidiel a dostupnosťou nabíjacej infraštruktúry. Pre odstránenie týchto bariér MH SR pripravilo Akčný plán rozvoja elektromobility. Ten bude už v blízkej budúcnosti predložený do medzirezortného pripomienkového konania. Okrem spomínanej podpory na vybudovanie nabíjacích staníc bude akčný plán obsahovať návrh na zavedenie tzv. zelených evidenčných čísel elektrických vozidiel či využívanie vyhradených jazdných pruhov elektrickými vozidlami.

Podľa aktuálnych štatistických údajov Slovenskej asociácie pre elektromobilitu je momentálne na Slovensku v prevádzke 73 verejne prístupných nabíjacích bodov na jednosmerný prúd a 119 verejne prístupných nabíjacích bodov na striedavý prúd. Pri súčastnom trende zväčšovania kapacity batérií v elektromobiloch a tým aj zvyšovaní ich dojazdu nastáva dopyt po ešte výkonnejších nabíjacích staniciach – tzv. ultra rýchlonabíjacích staniciach s výkonom 50 až 150 kW. Pri nabíjaní platí, že čím vyšší výkon nabíjacej stanice, tým kratšia doba nabíjania. Nissan Leaf s batériou 40 kWh by sa na 50 kW stanici na jednosmerný prúd nabíjal 48 minút, na 150 kW ultranabíjacej stanici približne štvrť hodinu.

Odbor komunikácie MH SR

- Reklama -