Ministerstvo hospodárstva: Vnútorný trh je najvýraznejším ekonomickým úspechom EÚ

0
Budova Ministerstva hospodárstva SR (Autor: SITA)

V príspevkoch členských štátov najviac rezonovala potreba ďalšieho odstraňovania prekážok, najmä v sektore služieb, ako aj dôraznejšie vymáhanie pravidiel vnútorného trhu a prispôsobenie vnútorného trhu digitalizácii.

„Jednotný trh je motorom rastu, tvorby pracovných miest a tiež vo veľkej miere prispieva k hospodárskemu zbližovaniu EÚ,“ povedal v diskusii štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec. „Všetci sa však zhodneme, že jeho potenciál nie je ešte plne využitý tak, aby z neho mohli občania a podnikatelia plne profitovať.“ Dodal tiež, že kľúčové pre fungovanie hospodárstva EÚ je odvetvie služieb, najmä z hľadiska zamestnanosti a hospodárskeho rastu. „Uvedomujeme si však, že sektor služieb zostáva v rámci jednotného trhu EÚ stále fragmentovaný. Tu vidíme priestor na ďalšie iniciatívy na úrovni EÚ, ktoré prispejú k zlepšeniu fungovania vnútorného trhu so službami.“

Ministri tiež schválili Závery Rady, v ktorých vyzývajú Európsku komisiu k ďalšej práci na budúcej dlhodobej priemyselnej politike EÚ. V diskusii k tejto téme rezonoval predovšetkým nový element ostatných mesiacov – potreba vhodného nastavenia budúceho viacročného finančného rámca po roku 2020 tak, aby posilnil postavenie priemyslu v únii. Z tohto hľadiska sa ako najdôležitejšia javí podpora inovácií, ktoré by podporili digitalizáciu a dekarbonizáciu priemyslu v EÚ. Okrem toho ministri vyzdvihli nutnosť zabezpečenia vhodných zručností pracovnej sily, dlhodobo predvídateľného regulačného prostredia či stabilného prístupu k strategickým surovinám. Viacero členských štátov tiež ocenilo promptnú reakciu Komisie na protekcionistické opatrenia USA v súvislosti s dovozom ocele a hliníka.

Počas pracovného obeda komisárka Věra Jourová informovala ministrov o plánovanom legislatívnom balíčku v oblasti ochrany spotrebiteľa „New Deal for Consumers“, ktorý Komisia predstaví v apríli. Slovensko a niekoľko ďalších členských štátov zdôraznilo tému duálnej kvality potravín a vyzvalo EK na predloženie legislatívneho riešenia problému v rámci balíčka. Komisia uviedla, že momentálne zisťuje rozsah tohto problému a na základe výsledku zisťovania rozhodne o ďalších krokoch. V rámci diskusie k Európskemu semestru sa Rada zaoberala aj digitalizáciou ekonomiky.

Odbor komunikácie MH SR 

- Reklama -