Ministerstvo hospodárstva: Vláda podporila sedem investícií a vznik takmer 1 300 nových pracovných miest

0
Budova Ministerstva hospodárstva SR (Autor: SITA)

Takmer 1 300 nových pracovných miest, z ktorých polovica by mala vzniknúť v troch najmenej rozvinutých okresoch – to je výsledný sumár siedmich investícií, pre ktoré vláda odsúhlasila investičnú pomoc. Dve spoločnosti v Lučenci a po jednej v Kežmarku, Sabinove, Prešove, Prievidzi a Žarnovici chcú na Slovensku preinvestovať spolu vyše 125 miliónov eur. Vláda odsúhlasila na návrh Ministerstva hospodárstva SR pre tieto investičné zámery pomoc predovšetkým vo forme úľavy na dani z príjmov, ale aj vo forme dotácie na dlhodobý hmotný a nehmotný majetok a príspevku na pracovné miesto. Výška investičnej pomoci spolu pre tieto spoločnosti nepresiahne 29,5 milióna eur.

Dve spoločnosti, Mubea v Kežmarku a Brose v Prievidzi, v súlade s dlhodobým cieľom rezortu hospodárstva prinesú aj pridanú hodnotu v podobe výskumných a vývojových aktivít. V prípade investície do rozšírenia spoločnosti Brose v Prievidzi minister Peter Žiga pripomenul, že „ide o investíciu do hornonitrianskeho regiónu, kde sa diskutuje o transformácii tejto baníckej oblasti.” Minister upozornil aj na investíciu spoločnosti Vigour v Prešove, kde „vznikne centrum strategických služieb a v rámci neho pracovné miesta pre odborníkov z IT oblasti.”

Najväčšia z aktuálne schválených investícií v rámci najmenej rozvinutých okresov je investícia nemeckej spoločnosti Mubea v Kežmarku. Táto spoločnosť, ktorá je jedným zo svetových lídrov vo výrobe vysoko výkonných pružín a ďalších produktov pre automobilový priemysel, postaví v priemyselnom parku v Kežmarku nový závod. Spoločnosť chce na Slovensku investovať 51 miliónov eur. Vláda súhlasila s jej žiadosťou o investičnú pomoc vo výške  takmer 15 miliónov eur. Z celkového počtu 504 nových pracovných miest bude 115 v rámci výskumných a vývojových aktivít. „Príchod tejto spoločnosti spĺňa všetky kritéria novej filozofie poskytovania investičnej podpory na Slovensku. Ide o investíciu do  výroby, ale aj činností s vyššou pridanou hodnotou a zároveň do jedného z najmenej rozvinutých okresov”, zdôraznil minister hospodárstva.

Spoločnosť Adient v Lučenci plánuje rozšírenie závodu na výrobu a montáž penových dielov pre automobilový priemysel. Vďaka tomu by malo v tomto okrese, patriaceho do skupiny najmenej rozvinutých, vzniknúť  105 nových pracovných miest. Investícia firmy do rozšírenia by mala dosiahnuť 3,5 milióna eur a výška pomoci môže dosiahnuť 1,15 milióna eur vo forme dotácie na dlhodobý hmotný majetok a daňovej úľavy.

Nový závod by mal vyrásť aj v Lučenci. Ten plánuje za 600-tisíc eur postaviť spoločnosť Memolak. V novom závode chce firma upravovať kovové materiály kataforéznym lakovaním. Výška pomoci by v tomto prípade mala byť 191 666 eur na dlhodobý hmotný a nehmotný majetok, vo forme úľavy na dani z príjmu si budú môcť uplatniť maximálne 38 334 eur. Nové pracovné miesta vzniknú aj v Sabinove, a to vďaka investícii do rozšírenia spoločnosti EMI-Sabinov, ktorá sa venuje výrobe textílií a odevov. Firma chce do novej prevádzky investovať 742-tisíc eur, poskytnutá pomoc by mala byť do výšky 300-tisíc eur.

V súvislosti s rozšírením závodu spoločnosti Brose na výrobu komponentov pre automobilový priemysel by malo na hornej Nitre vzniknúť 350 nových pracovných miest. Z nich bude približne 100 vytvorených v oblasti výskumu a vývoja. Spoločnosť plánuje dať na rozšírenie viac ako 57 miliónov eur. Vo forme úľavy na dani z príjmu si bude môcť uplatniť maximálne 6,5 mil. eur. Vláda súhlasila aj so sumou 1,6 mil. eur na obstaranie dlhodobého hmotného a nehmotného majetok.

Podporu od štátu získalo aj rozšírenie hutníckeho priemyslu v Žarnovici, kde má vyrásť nový závod rakúskej spoločnosti Neuman Aluminium. V novej fabrike chcú vyrábať autodiely z hliníka, ako napríklad vodiace lišty pre strešné okná automobilov. Ide o investíciu vo výške 11,5 milióna eur. Investičné stimuly pre túto spoločnosť budú v celkovej výške 3,9 milióna eur. Prácu na Pohroní by malo vďaka tejto firme získať do konca budúceho roka 215 ľudí.

Odbor komunikácie MH SR

- Reklama -