Ministerstvo hospodárstva: V Bratislave sa bude konať 4. ročník medzinárodnej konferencie Tatra Summit

0
Budova Ministerstva hospodárstva SR (Autor: SITA)

Výkonný riaditeľ Stredoeurópskej strategickej rady Róbert Vass

“Európa dnes čelí rôznym krízam na mnohých frontoch, či je to migračná kríza, ekonomika, bezpečnosť. Nevyhneme sa tiež otázkam, ako je britské referendum o Európskej únii. Všetky tieto otázky budú mať zásadný vplyv na budúcnosť európskej integrácie. Práve debata v strednej Európe môže prispieť ku generovaniu novej vízie a nových myšlienok.”

Konferencia sa koná pod záštitou slovenských ministerstiev zahraničných vecí, hospodárstva a financií. Rezort hospodárstva sa ministra Vazila Hudáka zameria na oblasť energetiky, inovácií a investícií. O Energetickej únii, ale aj plynovode Nord Stream 2, či energetickej efektívnosti príde diskutovať aj viceprezident Európskej komisie Maroš Šefčovič. Investíciám sa bude venovať najmä investičné fórum.

Vazil Hudák minister hospodárstva SR

“Zameriame sa na otázky investícií a stratégie pre podporu investícií, najmä prepojenie verejných a súkromných financií pre podporu investovania.“ S tým súvisí budúce fungovanie Európskeho fondu pre strategické investície a projektov Slovenského investičného holdingu.

Predmetom diskusií bude tiež podpora inovácií predovšetkým cez podporu startupov. Minister avizoval, že v rámci Tatra Summitu prvýkrát zasadne medzinárodná poradná rada zložená z ľudí zo Silicon Valley, Japonska či Izraela a zaoberať sa bude tým, ako naštartovať túto oblasť na Slovensku. Súčasťou konferencie má byť aj diskusia o tom, ako vniesť inovácie do tradičných oblastí priemyslu.

Zo zahraničnopolitických tém bude popri príprave slovenského predsedníctva v EÚ dominovať migračná kríza a jej ekonomický rozmer z pohľadu náporu na ekonomiku členských štátov. Dôvody ohlasovaného britského referenda o zotrvaní v únii by mal priblížiť minister Veľkej Británie pre EÚ David Lidington.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok.

“Chceme urobiť akúsi retrospektívu po roku od nástupu nových inštitúcií. Po voľbách do Európskeho parlamentu minulý rok sme zo strany inštitúcií počuli veľké vyhlásenia o tom, akým oblastiam sa bude Európa venovať.”

Na konferencii vystúpi aj prezident SR Andrej Kiska, minister financií Peter Kažimír, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, prezident Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem či prezident Európskej investičnej banky Werner Hoyer. 

- Reklama -