Ministerstvo hospodárstva: Ministri podporili čiastočnú exekučnú imunitu pre SPP

0
Budova Ministerstva hospodárstva SR (Autor: SITA)

Štát chce ochrániť najväčší plynárenský podnik SPP pred exekúciami. Ministri na rokovaní vlády podporili návrh zákona o ochrane majetku v plynárenstve, ktorý predložil minister hospodárstva Peter Žiga. Týmto krokom vláda reaguje na minulotýždňové rozhodnutie Najvyššieho súdu vo veci tzv. Duckého zmeniek. Súd v spore medzi Slovenským plynárenským priemyslom  a cyperskou schránkovou spoločnosťou Stroden Management Limited rozhodol v prospech cyperskej spoločnosti. Slovenská republika ako jediný akcionár SPP môže prísť o 30 miliónov eur. Vláda schválila prerokovanie návrhu zákona v skrátenom legislatívnom konaní, poslanci tak o tomto návrhu budú rozhodovať ešte na aktuálnej schôdzi NR SR.

„Od začiatku neuznávame Duckého zmenky. Boli vydané podvodne. Všetky doterajšie súdy týkajúce sa Duckého zmeniek štát vyhral, ale minulý týždeň sa stalo niečo, čo výrazne ohrozuje SPP, ktorý je stopercentnou štátnou firmou a zároveň je dodávateľom poslednej inštancie. Rozhodli sme sa preto, že ochránime SPP pred špekulantmi a prijali sme tento návrh zákona,” povedal po rokovaní vlády minister P. Žiga, ktorý verí, že cyperskej schránkovej firme neodíde z SPP ani euro. Minister zároveň ocenil spoluprácu s Generálnou prokuratúrou SR, ktorá podniká ďalšie kroky.

SPP považuje rozhodnutie Najvyššieho súdu SR za nezákonné a nespravodlivé. Spoločnosť zároveň podniká všetky kroky na zvrátenie nepriaznivého rozhodnutia a na ochranu svojich záujmov.

SITA, Odbor komunikácie MH SR

- Reklama -