Ministerstvo hospodárstva: Japonská Minebea otvorila v Košiciach svoj najmodernejší európsky závod

0
Budova Ministerstva hospodárstva SR (Autor: SITA)

Japonský koncern MinebeaMitsumi otvoril v priemyselnom parku pri košickom letisku svoj najmodernejší európsky závod na výrobu mechatronických pohonných systémov. Celková výška investície je plánovaná na 60 miliónov eur, preinvestované budú do roku 2022. Štát podporil projekt investičnou pomocou vo výške 19,25 milióna eur. Slávnostného otvorenia závodu sa zúčastnil premiér Peter Pellegrini aj minister hospodárstva Peter Žiga.  Slovenský premiér označil túto investíciu za dobrú správu pre Košice i celé Slovensko. Vyzdvihol plánované vybudovanie výskumno-vývojového centra. „Na to sme nesmierne hrdí, pretože našou snahou je prinášať na Slovensko investície s vysokou pridanou hodnotou a zapájať aj naše univerzity a mladých výskumníkov do týchto procesov. Toto je vizitka, ktorej sa dostalo Slovenskej republike,”vyhlásil Pellegrini. Minister hospodárstva zdôraznil, že „táto investícia svojim významom vysoko presahuje regionálny charakter.“ Slovensko má záujem práve o tento druh investícií  a pre ich prilákanie a podporu bol prijatý nový zákon o investičnej regionálnej pomoci. „Príchod japonskej spoločnosti je dôkazom, že Slovensko nie je a nebude montážnou dielňou. Pozitívom je aj to, že investori neprichádzajú už len na západ Slovenska, ale aj na východ, stred a juh. A som veľmi rád, že v najbližšom období budeme môcť informovať o ďalších investíciách, ktoré na Slovensko prichádzajú,” avizoval minister Žiga.

Nový podnik sa zameria na výrobu mechatronických pohonných zariadení a elektromotorov pre priemysel, vrátane automobilového, ako aj na výrobu špeciálnych elektromotorov a elektromechanických výrobkov. Prevažná časť plánovanej produkcie bude smerovať na export. Súčasťou investície je aj výskumno-vývojové  centrum, v ktorom nájde prácu sto ľudí.  Spoločnosť chce úzko spolupracovať so strednými školami a Technickou univerzitou Košice. Výstavba závodu pri košickom letisku trvala necelých desať mesiacov. Firma má zatiaľ prvé desiatky zamestnancov, v najbližšom období začne nábor nových pracovníkov. Spolu vznikne do konca roka 2020 v tomto závode 1 100 nových pracovných miest.  Prezident MinebeaMitsumi Yoshihisa Kainuma uviedol, že závod chcú dať do plnej prevádzky čo najskôr a spoločnosť by v budúcnosti chcela jeho ďalšie rozšírenie. Podľa jeho slov je to prvý takýto veľký závod spoločnosti Minebea v Európe a pripísal mu strategický význam. MinebeaMitsumi dosiaľ svoje výrobky vyrábala najmä v Ázii, odkiaľ ich následne dovážala do Európy. Košickým závodom spoločnosť posilňuje svoje postavenie v Európe.   

V lokalite priemyselného parku, kde sídli spoločnosť Minebea, ale aj ďalšie zahraničné spoločnosti, chce štát vyriešiť dopravnú infraštruktúru. Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu sa pripravuje vybudovanie novej štvorprúdovej cesty, ako aj električkovej trate do tejto časti mesta. „Hovoríme o ceste spod Perešského mosta až po letisko a o električkovej trati, ktorá by mala mať zastávku na letisku a mala by slúžiť nielen pre pracovníkov firmy Minebea, ale pre celý priemyselný park a pre samotné letisko. Náklady sa odhadujú na asi 24 miliónov eur,”  vysvetlil minister. Podľa Žigu sa začína so všetkými prípravnými prácami na vybudovanie novej infraštruktúry. „Je na to určená štátna firma MH Invest, ktorá už komunikuje s vyšším územným celkom alebo príslušnými orgánmi na mestskej úrovni. Myslím si, že do troch rokov by sem mali ľudia vedieť prísť či už električkou alebo po novej ceste,” dodal Žiga.

Skupina Minebea Mitsumi v súčasnosti prostredníctvom dcérskych spoločností spoločne zamestnáva vyše 100 000 zamestnancov. Je globálnym lídrom vo výrobe mechatronických a elektronických súčiastok a komponentov pre oblasť automotive.

Odbor komunikácie MH SR, TASR

- Reklama -