Ministerstvo hospodárstva: Inovácie poskytujú nový priestor pre spoluprácu medzi Slovenskom a Srbskom

0
Budova Ministerstva hospodárstva SR (Autor: SITA)

Hospodárska spolupráca, možnosti nových podnikateľských aktivít a problematika inovácii boli témy, ktoré dominovali 8. zasadnutiu Zmiešanej medzivládnej komisie pre hospodársku spoluprácu medzi Slovenskom a Srbskom. Srbskú delegáciu na dvojdňovom rokovaní v Bratislave viedol minister bez kresla zodpovedný za inovácie a technologický rozvoj  Nenad Popovič. Predsedom slovenskej časti komisie bol minister hospodárstva Peter Žiga. Experti v rámci spoločných rokovaní diskutovali aj o informatizácii spoločnosti, e-governmente, projektoch rozvojovej pomoci ako aj problematike zamestnávania srbských občanov.

N. Popovič a P. Žiga na bilaterálnom stretnutí  hovorili aj o téme inovácií. Práve pre záujem srbskej strany o naše skúseností z budovania inovačného prostredia a zvyšovania povedomia o inováciách bolo v Bratislave podpísané aj Memorandum o porozumení o spolupráci medzi Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou a Inovačným fondom Srbska. Podľa Popoviča je „toto memorandum dobrým základom pre rozvoj spolupráce v oblasti inovácií medzi našimi krajinami.“ Doplnil, že srbská vláda podporuje budovanie regionálnych inovačných a startupových centier. Slovenský minister hospodárstva Peter Žiga uviedol, že „úlohou politikov je otvárať dvere a pomáhať odstraňovať bariéry, ktoré bránia podnikateľom v ich podnikateľských aktivitách.“ Komisia pre hospodársku spoluprácu so Srbskom ale už nemusí podľa slovenského ministra otvárať dvere podnikateľom v tradičných formách obchodnej spolupráce. „Na pôde tejto komisie sme hľadali nové formy spolupráce akými sú aj inovácie či informatizácia,“ dodal minister. Žiga vyzdvihol fakt, že „Srbsko je najväčším partnerom SR z krajín západného Balkánu z hľadiska zahranično-obchodnej výmeny a najmä investičných aktivít slovenských firiem.“ Zdôraznil, že podľa neho „stále existuje potenciál pre rast vzájomného obchodu a investičných možností  medzi SR a Srbskom.“

Súčasťou zasadnutia komisie bolo aj Slovensko-srbské podnikateľské fórum, ktoré zorganizovali SARIO a Hospodárska komora Srbska.  Okrem bilaterálnych rokovaní, ktorých sa zúčastnilo 10 srbských a 25 slovenských spoločností, boli na fóre odprezentované aj možnosti podnikania a podpory investovania vo Vojvodine. Táto oblasť, v ktorej žije v Srbsku početná slovenská menšina, má záujem prilákať čo najviac slovenských investorov. Srbský minister verí, že príchod slovenských firiem do Vojvodiny by mohol podporiť ďalší rozvoj tejto oblasti a zabrániť odlevu pracovnej sily do zahraničia, vrátane Slovenska. Podnikatelia zo Slovenska sa snažia v Srbsku presadiť najmä v oblasti využívania obnoviteľných zdrojov, ochrany životného prostredia, v odpadovom hospodárstve a pri budovaní infraštruktúry. Je ale potrebné hľadať aj nové oblasti spolupráce a SARIO preto plánuje zorganizovať na jeseň podnikateľskú misiu do Srbska zameranú na inovácie a  informačno-komunikačné technológie.

Minister pre inovácie a technologický rozvoj N. Popovič rokoval aj s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim a navštívil Univerzitný vedecký park  Materiálovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Trnave (CAMPUS).

Odbor komunikácie MH SR

- Reklama -