Ministerstvo hospodárstva: Chceme podporovať výskum aj výrobu batérií pre automobily

0
Budova Ministerstva hospodárstva SR (Autor: SITA)

Slovensko má záujem podporovať výskum, vývoj a konkurencieschopnú a udržateľnú priemyselnú výrobu batérií pre elektromobily. Ministerstvo hospodárstva SR preto zaradilo takúto podporu medzi úlohy Akčného plánu elektromobility, ktorý bude v blízkej budúcnosti predložený do medzirezortného pripomienkového konania. Na prvom pracovnom rokovaní Slovenskej aliancie pre batérie o tom informoval štátny tajomník ministerstva hospodárstva Vojtech Ferencz. Zdôraznil, že „elektromobilita je jedným z najvýraznejších trendov v smerovaní v oblasti dopravy v Európe. Slovensko dobre naštartovalo podporu tejto forme mobility. V začatom trende je treba pokračovať a zároveň je nevyhnutné nasmerovať svoju pozornosť aj na podporu výroby komponentov do takýchto automobilov.”

Členovia Aliancie si na rokovaní určili aj princípy spolupráce  medzi vedeckou sférou, vysokými školami a štátnou správou. Eurokomisár Maroš Šefčovič vyhodnotil prvý rok fungovania Európskej batériovej aliancie, ktorej cieľom je urýchliť vytvorenie konkurencieschopného dodávateľského reťazca pre výrobu batérií v Európe. Odhadovaný trh batérií v EÚ bude mať v roku 2025 hodnotu približne 250 mld. eur ročne, čo predstavuje veľmi veľkú obchodnú príležitosť pre európske firmy.

Slovenská aliancia pre batérie bola založená 5. októbra Jej vznik potvrdzuje strategický záujem Slovenska o toto odvetvie priemyslu.

Odbor komunikácie MH SR

- Reklama -