Ministerstvo financií: Schodok štátneho rozpočtu sa v septembri medziročne znížil o viac ako 532 mil. eur

0
Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

Medziročný nárast daňových príjmov predstavoval 495,1 mil. eur, čo je v percentuálnom vyjadrení 6,5 %. Pozitívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z príjmov právnických osôb vo výške 545,3 mil. eur, pri spotrebných daniach vo výške 61 mil. eur, pri dani vyberanej zrážkou vo výške 12,2 mil. eur a pri dani z medzinárodného obchodu a transakcií o 1,8 mil. eur. Medziročný pokles bol zaznamenaný pri dani z príjmov fyzických osôb a pri DPH.

V rámci ostatných príjmov štátneho rozpočtu došlo k medziročnému poklesu o 62,6 mil. eur. Pozitívny vývoj bol zaznamenaný v rámci príjmov z administratívnych poplatkov, ktoré medziročne vzrástli o 13,3 mil. eur.

Pozitívne sa vyvíjali aj výdavky na obsluhu štátneho dlhu, ktoré medziročne klesli o 98,8 mil. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje -11 %. V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ (EÚ fondy) došlo k medziročnému poklesu o 1,143 mld. eur s čím súvisí aj úspora zdrojov spolufinancovania vo výške 229,1 mil. eur.

- Reklama -