Ministerstvo financií: Európska komisia predstavila jesenné čísla

0
Budova Ministerstva financií Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Komisia pozitívne vníma najmä vývoj na trhu práce, ktorý podporí rast spotreby domácností. EK významne zvýšila odhad rastu zamestnanosti na tento rok (z 1,8 % až na 2,7 %). Zamestnanosť ťaží zo silného ekonomického rastu, a miera nezamestnanosti bude ďalej klesať až pod 8% v roku 2018. Inflácia sa bude podľa EK zotavovať pomaly a v roku 2018 dosiahne 1,4 %.

Z pohľadu vývoja verejných financií potvrdila prognóza EK dôveryhodnosť konsolidačného plánu vlády SR na roky 2017 až 2019. S výnimkou mierne rozdielnych úrovní budú saldo aj dlh verejnej správy klesať približne rovnakým tempom ako predpokladá odhad MF SR.

V roku 2016 prognózuje EK pokles deficitu na úroveň 2,2 % HDP, čo predstavuje medziročné zlepšenie o 0,5 % HDP. K pozitívnej zmene salda prispieva hlavne pozitívny vývoj daňových a odvodových príjmov verejnej správy. V roku 2017 by mal deficit naďalej klesať a dosiahnuť výšku 1,5 % HDP. Za predpokladu nezmenených politík prognózuje EK pre rok 2018 pokračujúcu konsolidáciu s očakávanou výškou deficitu 0,5 % HDP.

Hrubý dlh VS pre rok 2016 odhaduje EK na úrovni 53,3 % HDP. Krátkodobé zvýšenie dlhu je ovplyvnené nárazovou potrebou hotovostných prostriedkov v súlade so splátkovým kalendárom koncentrovaným na prelome rokov 2016 a 2017.

V ďalších rokoch sa dlh opätovne vráti na klesajúcu trajektóriu v súlade s prognózou MF SR. Hrubý dlh VS dosiahne podľa EK na konci prognózovaného obdobia výšku 51,5 % HDP.

- Reklama -