Ministerka zdravotníctva v regiónoch

0
Andrea Kalavská (Autor: TASR)

Rezidentský program

Zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v jednotlivých častiach Slovenska rieši rezidentský program, ktorý už má prvých absolventov. Prvých 71 lekárov v odbore všeobecné lekárstvo a pediatria vyšlo z programu v minulých mesiacoch, v priebehu tohto roka sa program rozšíri aj o špecialistov. „Na základe rokovaní so samosprávnymi krajmi, poskytovateľmi a odbornými spoločnosťami budeme vyhodnocovať potrebu zaradenia ďalších špecializácií do rezidentského programu, do ktorého sa rezidenti zaraďujú dva razy ročne,“ povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.
 
Jednoduchší vstup zdravotníkov zo zahraničia
 
Nedostatok  niektorých profesií v rezorte nie je dlhoročný problém len Slovenska, ale aj iných krajín Európy. Ministerstvo zdravotníctva aktuálne rokuje  s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny o tom, aby aj zdravotníci zo zahraničia mohli jednoduchšie vstupovať na náš trh.
 
Centrá integrovanej zdravotnej  starostlivosti
 
Aby aj v odľahlejších častiach Slovenska mali pacienti svojho lekára, pomôžu v budúcnosti aj Centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti.„Ministerstvo zdravotníctva  zverejnilo výzvu na predkladanie projektových zámerov mimo okresných a krajských miest. Žiadateľmi o eurofondy môžu  byť obce alebo VÚC v spolupráci s poskytovateľmi ambulantnej zdravotnej starostlivosti.  Projekt bude financovaný z eurofondov,“ vysvetlila ministerka zdravotníctva.
 
Cieľom je, aby pacienti nemuseli  dochádzať za zdravotnou starostlivosťou do vzdialenejších regiónov a takisto integrácia všeobecných lekárov so špecialistami s možnosťou poskytovania sociálnych služieb na jednom mieste.
 
Nová minimálna sieť 
 
Ministerstvo zdravotníctva pracuje prostredníctvom svojho Inštitútu zdravotnej politiky na definovaní novej minimálnej siete tak všeobecných lekárov, ako aj špecialistov. Zohľadňuje pritom mnohé faktory vrátane demografických ukazovateľov či prognóz tak, aby sieť reflektovala potreby jednotlivých častí Slovenska aj na nasledujúce roky. „Následne predpokladáme zvýšenie reálnej dostupnosti zdravotnej starostlivosti a zníženie čakacích lehôt v ambulantnej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlila šéfka rezortu zdravotníctva Andrea Kalavská.
 
Zlepšovanie podmienok v nemocniciach po celom Slovensku
 
Rezort kontinuálne realizuje kroky na zlepšovanie situácie v zdravotníckych zariadeniach, nemocnice postupne investujú do zlepšenia materiálno-technického a prístrojového vybavenia. Aj  tento rok sa nemocnice uchádzajú o približne 70 mil. eur z kapitálových výdavkov. Do zdravotníckych zariadení zároveň už čoskoro príde až takmer 7-tisíc nových polohovateľných postelí.
Nemocnice môžu investovať do zlepšenia podmienok aj prostredníctvom eurofondov. Na modernizáciu infraštruktúry nemocníc poskytujúcich akútnu zdravotnú starostlivosť   bolo vyčlenených z operačného programu IROP 153 mil. eur.
- Reklama -