piatok, 19 apríla, 2024
6.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Ministerka zdravotníctva ocenila záchranu životov

Ministerka zdravotníctva ocenila záchranu životov

0
Andrea Kalavská (Autor: TASR)

„Prácu všetkých ľudí – či už na operačnom stredisku alebo ľudí, ktorý denno-denne nasadzujú svoju energiu na záchranu životov v záchrannej zdravotnej službe, si nesmierne vážim. Ich prvoradou úlohou je  poskytnúť pacientovi pomoc počas prvých minút, ktoré rozhodujú o jeho ďalšom živote, preto v systéme poskytovania zdravotnej starostlivosti sú nesmierne dôležití. Pohotovo a obetavo zasahujú v najťažších chvíľach a záchrana ľudských životov sa pre nich stala celoživotným poslaním, za čo im z celého srdca ďakujem,“ uviedla ministerka zdravotníctva Kalavská.

Národnú cenu za výnimočný záchranársky čin profesionálneho záchranára si odniesla Monika Jágriková. Mimo služby pomohla mužovi, ktorý nereagoval a nedýchal, a vďaka tomu, že použila automatický externý defibrilátor (AED), mu zachránila život.

V kategórii výnimočný čin profesionálneho záchranárskeho tímu zvíťazila posádka Rýchlej lekárskej pomoci Krupina – Peter Spurný, Lenka Francistyová a Igor Parilla. Odborná porota ich ocenila za použitie tzv. vreckového ultrazvuku pri záchrane ľudského života.

Národná cena za rozvoj a propagáciu záchrannej zdravotnej služby patrí lekárke Táni Bulíkovej, neúnavnej propagátorke zlepšovania postupov v prednemocničnej neodkladnej urgentnej starostlivosti. Okrem toho pôsobí ako pedagogička, autorka odborných publikácií a prezidentka Slovenskej spoločnosti pre urgentnú medicínu a medicínu katastrof.

Národnú cenu za celoživotné dielo v záchrannej zdravotnej službe si na základe rozhodnutia odbornej poroty prevzala lekárka Mariana Šterbová, pôvodne anesteziologička, ktorá pôsobí v ZZS desiatky rokov a absolvovala stovky výjazdov k pacientom. Porota ocenila jej pomoc pri budovaní ZZS i osobné nasadenie v praxi a výchove budúcich zdravotníckych záchranárov.

 

- Reklama -