Ministerka Žitňanská: S protischránkovým zákonom môžeme byť lídrami

0
Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

Jeho cieľom je presadiť skutočne účinný protischránkový zákon vzťahujúci sa na všetky verejné zdroje, ktorý nad rámec svojich medzinárodnoprávnych záväzkov v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí upraví požiadavky na subjekty, s ktorými vstupuje štát do obchodného vzťahu. Návrh spĺňa všetky podmienky, ktoré boli pre tento zákon parlamentom zadefinované už v minulosti. Zároveň ide o prioritu z programového vyhlásenia vlády.

?„Návrh zákona o registri partnerov verejného sektora je postavený na tom, že štát musí mať na partnerov zo súkromného sektora, s ktorými obchoduje, väčšie požiadavky na transparentnosť aj na podmienky, ktoré musia spĺňať, aby sa mohli uchádzať o verejné zdroje,“ uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti L. Žitňanská.

Návrh pokrýva všetky formy nakladania s verejnými zdrojmi. Pre firmy, ktoré sa o verejné zdroje uchádzajú, zavádza povinnosť zaregistrovať sa v registri partnerov verejného sektora a zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod. Register bude verejný a kontrolovateľný, t.j. pokiaľ firma zverejní nepravdivé údaje, vystaví sa riziku vysokých sankcií, až po výmaz z registra, ktorý by znamenal zamedzenie možnosti uchádzať sa o verejné zdroje v budúcnosti.

Za pravdivosť zapísaných údajov v registri bude v zmysle návrhu spoluzodpovedná aj oprávnená osoba, ktorá podáva návrh na zápis za partnera verejného sektora. Touto oprávnenou osobou môže byť  advokát, banka, daňový poradca alebo audítor.

Údaje v registri môže na vlastný alebo externý podnet kontrolovať súd, ktorý register vedie. Ak sa ich rozhodne preverovať, môže využiť iné štátne orgány upravené v zákone o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu (napr. finančná polícia). Rovnako sa môže obrátiť aj na tzv. povinné osoby, ktorými sú podľa návrhu zákona napr. banky, centrálny depozitár, burza cenných papierov, správcovské spoločnosti, finanční poradcovia, atď.

Ak sa podarí presadiť navrhovanú úpravu, môže to znamenať prvenstvo pre Slovensko v danej oblasti.

„Tak ako pri zverejňovaní zmlúv sme nemali inšpiráciu v zahraničí, ale sme sa stali lídrami v tejto téme a teraz v nej máme nasledovníkov, myslím si, že v prípade protischránkového zákona sme  blízko tejto úrovne, ak nie ešte vyššie,“ uzatvorila ministerka L. Žitňanská.

- Reklama -