Minister Plavčan: Únik talentovaných výskumníkov je spoločným problémom krajín dunajského regiónu

0
Minister školstva Peter Plavčan (SNS) (Autor: TASR)

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan spolu so zástupcami príslušných rezortov zo 14 krajín (deviatich členských štátov EÚ, päť krajín mimo EÚ), ktoré sú zapojené do Dunajskej stratégie, a podpredsedom Európskej komisie zodpovedným za energetickú úniu, Marošom Šefčovičom, zhodnotil aktivity v oblasti výskumu a inovácií v podunajskej oblasti a načrtol ich ďalšie smerovanie. Ministri dnes rokovali o spoločnom financovaní výskumných a inovačných aktivít, transfere technológií, budovaní kapacít a vytváraní opatrení, ktoré majú zabrániť odchodu kvalifikovaných výskumníkov do iných krajín. Venovali sa tiež možnostiam zlepšenia riadenia Dunajskej stratégie a spolupráci v oblasti inteligentnej špecializácie.

Ministri a ich zástupcovia vyjadrili podporu Dunajskej sieti pre koordináciu financovania výskumných aktivít, ktorú založili zástupcovia krajín Dunajskej stratégie v máji 2016. Hlavným cieľom tejto platformy je koordinácia a synchronizácia aktivít v oblasti výskumu a inovácii v dunajskej oblasti a to na národnej, regionálnej a medzinárodnej úrovni. Na stretnutí bolo vyjadrené presvedčenie, že všetky krajiny dunajského regiónu sa do tohto mechanizmu zapoja. Účastníci stretnutia podporili vytvorenie takýchto sietí, avšak zdôraznili, že ich fungovanie a udržateľnosť bude závisieť od politickej podpory a aktívneho zapojenia sa príslušných inštitúcií jednotlivých štátov.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan na tlačovom brífingu po ukončení rokovania zdôraznil: “Únik talentovaných, najmä mladých výskumníkov je spoločným problémom vo väčšine krajín dunajského regiónu. V snahe zabrániť tomuto trendu je potrebné podporovať investície do ľudského potenciálu a vytvoriť primerané podmienky, ktoré umožnia výskumníkom rozvinúť dlhodobú vedeckú kariéru a zabezpečia im optimálnu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.“

Ministri a zástupcovia štátov prijali spoločné vyhlásenie

Jedným z príkladov úspešnej spolupráce krajín dunajského regiónu je projekt Danube – INCO.NET financovaný zo zdrojov Rámcového programu EÚ. Na tomto projekte spolupracuje 70 univerzít a stovky výskumných inštitúcií z dunajského regiónu. Jeho hlavným cieľom je spájať výskumníkov z celého regiónu a poskytovať im informácie o možnostiach financovania.

Ďalším príkladom je projekt DREAM, ktorý sa venuje problematike hydrodynamiky a ekológie rieky Dunaj, ako aj zlepšovaniu podmienok pre riečnu dopravu.
Ministerstvo školstva sa stalo koordinátorom medzinárodného projektu INT-VET, ktorý je zameraný na prenos skúseností zo zavádzania prvkov duálneho odborného vzdelávania a prípravy v Rakúsku a Nemecku do reformy vzdelávacieho systému v SR.

Nedávno boli v rámci Dunajského nadnárodného programu schválené 2 projekty z oblasti vodného manažmentu: Dunajské sedimenty a Spoločná Tisza.

Viac o projektoch INT-VET tu

Ministri a zástupcovia štátov, ktoré spája Dunaj a ktorí sú zodpovední za výskum a inovácie vo svojich krajinách, prijali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa politicky zaväzujú posilniť synchronizáciu úsilia členských štátov pri vytvorení spoločnej platformy na podporu spoločných výskumných a inovačných aktivít v dunajskom regióne, investícií do ľudského kapitálu, podpory transferu technológií, podporu a zlepšenia riadenia dunajskej stratégie.

- Reklama -