Minister Plavčan: Neodmysliteľnou súčasťou plnenia cieľov energetickej únie musia byť výskum a inovácie

0
Peter Plavčan (Autor: SITA)

Jerzy Buzek taktiež pripomenul, že vytvorenie spoločnej politiky EÚ v oblasti energetiky predstavuje veľkú výzvu a súčasne veľkú zodpovednosť aj pre Slovensko ako ešte stále predsedajúcej krajiny v Rade EÚ. Zdôraznil, že je potrebné prijať čím skôr potrebné právne normy umožňujúce vytvorenie energetickej únie a následne prijímanie spoločných riešení napríklad v oblasti zabezpečenia dodávok zdrojov energie v prípade krízových situácií. Súčasne vyzval, aby sa na tomto procese podieľali nielen krajiny EÚ ale aj ďalšie nečlenské štáty na Balkáne a vo východnej Európe.

Na záver svojho príspevku ešte Jerzy Buzek pochválil aj celé slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. “Blahoželám slovenskému predsedníctvu. Prebieha vskutku dobre. Mali by sme robiť toľko, koľko je možné až do 31. decembra, neskončiť už na Vianoce. Veselé Vianoce Vám všetkým”.

Špeciálne bude potrebné naplniť dve podmienky

Minister Peter Plavčan potvrdil dôležitosť výskumu pre budovanie spoločnej politiky EÚ v oblasti energetiky. „Táto konferencia ukázala, že neodmysliteľnou súčasťou plnenia cieľov energetickej únie musia byť výskum a inovácie. Som presvedčený, že výsledky dosiahnuté počas tohto podujatia priniesli jej účastníkom veľa podnetov a inšpirácií do ich práce na poli zabezpečenia energetických zdrojov pre udržateľný rozvoj a zlepšovanie života občanov EÚ“.

Generálny riaditeľ Generálneho riaditeľstva pre energetiku Dominique Ristori v rámci jednotnej európskej politiky v oblasti energetiky považuje za kľúčové zachovať globálny a koherentný prístup naprieč jednotlivými oblasťami energetiky, keďže tieto sú navzájom prepojené, úzko spolu súvisia a vzájomne sa ovplyvňujú. „Špeciálne bude potrebné naplniť dve podmienky, aby sme boli efektívny: implementovať adekvátny európsky regulačný rámec, ale zároveň intenzívne podporovať inovácie, výskum a aplikáciu nových technológií,“ dodal.

- Reklama -