Minister Peter Plavčan prijal generálnu riaditeľku UNESCO Irinu Bokovovú

0
Peter Plavčan (Autor: SITA)

„Som veľmi rada, že som sa stretla s pánom ministrom školstva, vedy, výskumu a športu a vymenila som si s ním názory,“ povedala na úvod brífingu Irina Bokovová. „Bolo to veľmi prospešné, minister ma informoval o reforme, na druhej strane som ho ja informovala o pokroku UNESCO s Agendou 2030,“ dodala.

Peter Plavčan informoval Irinu Bokovovú o nových úlohách, ktoré v súčasnosti stoja pred slovenským školstvom a zároveň sa oboznámil so základnými myšlienkami nového programu UNESCO pre obdobie do roku 2030. „Zhodli sme sa na tom, že máme spoločné prieniky hlavne v oblasti boja proti intolerancii a násiliu a taktiež sme sa ubezpečili o vzájomnej spolupráci tak, aby sme nielen v týchto, ale aj v ostatných témach mohli využiť skúsenosti oboch strán pri ďalšom postupe,“ povedal po skončení stretnutia minister.

Základnou myšlienkou tohto programu je princíp inkluzívnosti, účasti a zodpovednosti všetkých krajín na zvyšovaní kvality vzdelávania. „Je potrebné mať vzdelávanie v oblasti ľudských práv, vzdelávanie v oblasti kultúrnej gramotnosti, ako zvykneme hovoriť, k tolerancii a zároveň som tiež zdôraznila potrebu vzdelávania v oblasti boja proti násiliu a extrémizmu,“ uviedla generálna riaditeľka. Ako ďalej povedala, vzdelávanie ku globálnemu občianstvu a vzdelávanie v oblasti ľudských práv a tolerancie je jedným z hlavných cieľov tejto organizácie. „Aj preto sme hovorili o boji proti násiliu a extrémizmu, ako posilniť našu spoluprácu a využiť skúsenosti odborníkov z UNESCO a ministerstva školstva v týchto oblastiach,“ dodala Irina Bokovová.

Na záver zdôraznila, že UNESCO bude podporovať vládu a ministra v ambicióznom programe reformy vzdelávania.

- Reklama -