Minister P. Žiga pracovne v Nemecku, je to náš najvýznamnejší obchodný partner

0
Peter Žiga (Autor: TASR)

Nemecko je pre Slovensko najvýznamnejší obchodný partner a minulý rok sme dosiahli rekordný vzájomný obrat. Obe krajiny spája predovšetkým automobilový priemysel – nemecká spoločnosť Volkswagen patrí k najvýznamnejším zamestnávateľom na Slovensku. Minister hospodárstva SR Peter Žiga bol súčasťou vládnej delegácie na čele s premiérom Petrom Pellegrinim, ktorá bola na pracovnej návšteve Nemecka a rokovala s  kancelárkou Angelou Merkelovou. Delegácie sa v Berlíne zhodli, že v debate o priemysle sa treba sústrediť aj na také oblasti ako digitalizácia, autonómne autá, umelá inteligencia či priemysel 4.0.

V súvislosti s témou výstavby  plynovodu Nord Stream 2 spolková kancelárka uviedla, že rozumie tomu, prečo je to pre Slovensko, ale aj Ukrajinu citlivá otázka. Ešte v apríli vyhlásila, že „projekt Nord Stream 2 nie je možný bez objasnenia budúcej úlohy Ukrajiny ako tranzitnej krajiny.“Slovensku zároveň poďakovala za reverzný tok plynu na Ukrajinu a prisľúbila podporu slovenskému eurokomisárovi pre energetickú úniu Marošovi Šefčovičovi pri vyjednávaní s Ukrajinou.

Politici hovorili aj o clách, ktoré zavádzajú USA na dovoz hliníka a ocele. Snahou Nemecka je, aby výnimky neboli predlžované iba o mesiac, ale aby boli trvalejšieho charakteru. Podľa Merkelovej by komisárka Cecilia Malmström mala dostať mandát na vyjednávanie za Úniu ako celok, aby vyrokovala trvalú výnimku. Merkelová na stretnutí ocenila orientáciu Slovenska na Európsku úniu, spoločnú európsku budúcnosť i rovnaké postoje v otázke menovej únie. Slovensko deklarovalo svoju proeurópsku orientáciu aj odhodlanie plniť si záväzky vyplývajúce z členstva v NATO.

SITA, TASR, Odbor komunikácie MH SR

- Reklama -