Minister P. Gajdoš: Smrť našich vojakov v Hejciach zanechala jazvu na duši našich ozbrojených síl

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Minister obrany SR Peter Gajdoš zdôraznil, že smrť 42 vojakov zanechala trvalú jazvu na „duši“ ozbrojených síl a navždy budú touto tragédiou poznačené. „Nikdy, zvýrazňujem nikdy, na našich spolubojovníkov nezabudneme a ich pamiatku si budeme vždy pripomínať, pretože si to zaslúžia,“ povedal šéf rezortu obrany. 

Pamiatku slovenských vojakov si včera prišiel uctiť aj predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko. „Mnohých som poznal a spolupracoval s nimi. Považoval som preto za potrebné, aby som sem prišiel a vzdal im úctu, ktorú si zaslúžia,“zdôraznil. 

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generála Milana Maxima je aj táto spomienka dôkazom toho, že na vojakov, ktorí zahynuli pri najväčšej leteckej tragédii, nezabúdame. „Boli to vojaci, ktorí plnili úlohy v mene Slovenskej republiky a jej občanov,“zdôraznil generál Maxim.

Minister Gajdoš na vrchu Borsó poďakoval maďarskému ministrovi obrany Istvánovi Simicskóvi, ako aj starostovi obce Istvánovi Lévayovi a miestnym obyvateľom za pomoc pri starostlivosti o pietne miesta tak na samotnom mieste tragédie, ako aj pri pamätníku v obci. „Skutočne si vážim vašu pomoc a považujem to za prejav ľudskosti a úprimného partnerstva medzi našimi krajinami,“ povedal šéf rezortu obrany. 

Minister obrany Maďarska István Simicskó vyjadril Slovensku podporu. „Tí vojaci, ktorí tu položili svoj život, slúžili pre mier. Ich pamiatku si ctia aj Maďari, aj Slováci. Táto tragédia nás spája a  núti nás k tomu, aby naše dva národy spolupracovali. Potrebujeme si vzájomne pomáhať, opierať sa jeden o druhého,“ povedal.

Slovenská aj maďarská delegácia si pamiatku vojakov pripomenula aj svätou omšou v miestnom kostole.

- Reklama -