Minister Lajčák: Prvýkrát od rozdelenia robíme spoločné slovensko-české podujatie pre diplomatické zbory

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

„Bola to unikátna príležitosť, lebo po prvýkrát od rozdelenia Československa robíme spoločné slovensko-české podujatie pre diplomatické zbory z oboch krajín a to na projekciu filmu o našej spoločnej histórii,“ povedal pred uvedením filmu o J. Masarykovi minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. „Odráža to skutočné priateľstvo a výbornú spoluprácu medzi našimi dvoma krajinami a tiež je to výraz rešpektu, aký prechovávajú Česi a Slováci k spoločnej histórii,“ dodal minister M. Lajčák.

Film zachytáva pôsobenie J. Masaryka ako veľvyslanca predvojnového Československa v Londýne, jeho diplomatické snahy o predídenie Hitlerovskej agresie v období pred Mníchovskou zradou a následné osobné traumy z osudu jeho vlasti.

„Tento film dáva príležitosť poučiť sa z chýb minulosti, vyhnúť sa ich opakovaniu a ukazuje čo je skutočná úloha diplomacie – zabrániť konfliktom a snažiť sa o zachovanie mieru,“ zdôraznil minister M. Lajčák.

Minister M. Lajčák ešte pred projekciou filmu absolvoval bilaterálne rokovanie s českým rezortným kolegom L. Zaorálkom, s ktorým hovorili o výsledkoch slovenského predsedníctva v Rade EÚ, a následne diskutovali na Fakulte sociálnych štúdií Masarykovej univerzity s jej študentami o úlohe Vyšehradskej štvorky a budúcnosti stredoeurópskeho regiónu z pohľadu slovenskej a českej zahraničnej politiky.

„V4 je vynikajúce zoskupenie, ktoré nám už 25 rokov pomáha robiť náš hlas v Európe zreteľnejší a dôraznejší. Vždy, keď sa ako V4 vieme dohodnúť, naše spoločné slovo má inú váhu, ako keby sme hovorili len každý za seba,“ pripomenul pred študentami minister M. Lajčák.
Podčiarkol aj to, že V4 je prvkom stability a zodpovednosti a ani jeden zo súčasných problémov EÚ nevznikol v našom regióne a krajiny V4 sú ekonomicky najdynamickejšie rastúci región v EÚ.

- Reklama -