Minister Lajčák: Podnikateľská komunita vidí Etiópiu ako perspektívneho partnera

0
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

Išlo o prvú bilaterálnu návštevu slovenského ministra zahraničných vecí v Etiópii po 11 rokoch. Jej súčasťou bola početná podnikateľská delegácia.

„Táto návšteva a jej konkrétne výsledky predstavujú reštart našej spolupráce s Etiópiou,“ konštatoval po víkendových rokovaniach v druhej najľudnatejšej krajine Afriky minister M. Lajčák.

„Máme na čom stavať a na čo nadväzovať: navzájom sa poznáme z čias Československa, nie sú medzi nami žiadne problémy ani otvorené otázky, v minulosti tu pôsobili aj naše firmy a v Etiópii žije komunita bývalých študentov, ktorí u nás študovali a dnes zastávajú významné pozície v etiópskej spoločnosti,“ konštatoval minister M. Lajčák.

Pripomenul tiež, že slovenská diplomacia v posledných rokoch v snahe diverzifikovať najmä hospodárske kontakty pracuje na zintenzívnení vzťahov a spolupráce všade tam, kde má Slovensko väzby z minulosti a kde existuje vhodný potenciál.

Etiópia s 98 miliónmi obyvateľov a dynamickým hospodárskym rastom ponúka veľký trh a nové možnosti. Okrem toho je to jedna z piatich krajín Afriky, kde má SR svoje diplomatické zastúpenie a môže tak priamo na mieste pomáhať podnikateľom zo Slovenska.

Možnosť sprevádzať ministra M. Lajčáka na návšteve v Addis Abebe využili zástupcovia viac ako 20 firiem. „Som príjemne prekvapený vysokým záujmom našich firiem o účasť na tejto ceste. Svedčí to o tom, že naša podnikateľská komunita vidí Etiópiu ako perspektívneho partnera,“ uviedol minister M. Lajčák.

Dohoda o zabránení dvojitého zdanenia

S cieľom vytvoriť pre obchodné a podnikateľské aktivity na oboch stranách potrebný právny rámec podpísal v sobotu v Addis Abebe so štátnym ministrom Ministerstva financií a hospodárskej spolupráce Ahmedom Šidem Dohodu medzi SR a Etiópiou o zabránení dvojitého zdanenia.

Obe strany zároveň vyjadrili pripravenosť dokončiť do konca roka aj prípravu dohody o ochrane investícií. Jedna aj druhá zmluva vytvárajú predpoklady na zintenzívnenie obchodných a investičných aktivít, otvárajú možnosti na znovuobjavenie tradičných oblastí spolupráce i na preskúmanie nových. Ako perspektívna sa črtá najmä oblasť energetiky, infraštruktúry, vodného manažmentu či poľnohospodárstva a obranného priemyslu.

Slovensko a Etiópia budú okrem tesnejšej hospodárskej spolupráce presadzovať aj prehĺbenie politického dialógu. Minister M. Lajčák a jeho etiópsky rezortný kolega Tedros Ghebrejesus podpísali Memorandum o spolupráci oboch ministerstiev.

„Spoločne čelíme podobným výzvam – terorizmu či migrácii – preto musíme mať pravidelný politický dialóg. Etiópia je dôležitý partner Európskej únie a zohráva tiež veľmi významnú úlohu pri zachovávaní mieru a stability v oblasti Afrického rohu a celého regiónu,“ pripomenul minister M. Lajčák.

Na rokovaní s etiópskym ministrom T. Ghebrejesusom sa zhodli, že migrácia nie je problém jedného štátu a nedá sa vyriešiť len krátkodobými opatreniami. Etiópia má v tomto smere značné skúsenosti, pretože je nielen zdrojom migrácie, ale aj jej tranzitnou i cieľovou krajinou vzhľadom na situáciu vo svojom okolí: v Somálsku, Južnom Sudáne či Eritrei. Okrem týchto tém sa obaja ministri venovali aj spolupráci EÚ s Etiópiou a tiež aktuálnym medzinárodným otázkam.

Ministra M. Lajčáka prijal aj etiópsky prezident Mulatu Tešome Wirtu, s ktorým hovorili o bilaterálnej spolupráci a o situácii v susedstve Etiópie.

Reforma bezpečnostného sektora v postkonfliktných oblastiach

Minister M. Lajčák sa stretol aj s etiópskymi absolventmi českých a slovenských vysokých škôl a tiež s predstaviteľmi mimovládneho sektora, ktorým odovzdal finančné príspevky v rámci rozvojovej pomoci SlovakAid.

Symbolický šek v hodnote 10 tisíc eur dostala mimovládna organizácia Metropolitan Tabernacle, ktorá pôsobí v meste Debre Zeit a v spolupráci so slovenskou mimovládnou organizáciou Integra pomáha s vybavením miestnej základnej školy a poskytovaním teplého jedla pre 600 školákov denne.

Minister M. Lajčák odovzdal šek v hodnote 10 tisíc eur aj riaditeľovi špeciálneho laboratória Insektárium Bekelemu Lemovi. V tomto laboratóriu etiópski vedci v dlhodobej spolupráci s kolegami zo SR pracujú so zariadeniami, ktoré produkujú neplodné samčeky muchy tse-tse, ktorá predstavuje vážnu hrozbu pre zdravie obyvateľov regiónu ale aj pre etiópske poľnohospodárstvo, keďže napáda a usmrcuje dobytok.

Počas návštevy v etiópskej metropole rokoval minister M. Lajčák aj s predstaviteľmi Africkej únie (AÚ), čo je najdôležitejšia regionálna organizácia v Afrike, ktorá sa zaoberá podporou politickej a ekonomickej integrácie a opatreniami na zabezpečenie a posilnenie mieru.

M. Lajčák sa stretol s úradujúcou predsedníčkou Komisie AÚ Ilham Ibrahimovou a komisárom AÚ pre mier a bezpečnosť Smajlom Šerguim. Minister M. Lajčák zdôraznil význam spolupráce Európskej únie s AÚ a venoval sa tiež konkrétnemu príspevku Slovenska vo forme angažovania sa v reforme bezpečnostného sektora v postkonfliktných oblastiach najmä v Afrike – najnovšie v Stredoafrickej republike a perspektívne aj v Mali.

O situácii v Afrike hovoril minister M. Lajčák aj na stretnutí s výkonným tajomníkom Hospodárskej komisie OSN pre Afriku Carlosom Lopesom.

- Reklama -