Minister Lajčák: Návšteva Kazachstanu by mala odštartovať novú fázu vo vzťahoch s konkrétnymi výsledkami

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

V rámci pracovnej návštevy Kazachstanu rokoval so svojim rezortným kolegom Jerlanom Idrissovom, predsedom Senátu – hornej komory parlamentu Kasymom-Žormatom Tokajevom a prijal ho prezident Nursultan Nazarbajev. Minister M. Lajčák v Astane otvoril aj slovensko-kazachstanské podnikateľské fórum.

„Táto návšteva by mala odštartovať novú, systematickejšiu fázu v našich vzťahoch s prehĺbením kontaktov a konkrétnymi výsledkami,“ zdôraznil v Astane minister M. Lajčák. Pripomenul, že posledná návšteva ministra zahraničných vecí SR v Kazachstane bola v roku 2008, pričom pre rozvoj tesnejšej spolupráce dlhodobo existujú vhodné predpoklady: značný potenciál v mnohých oblastiach a obojstranný záujem lepšie ho využiť.
Kazachstan je deviaty najväčší štát sveta, patrí medzi významných producentov ropy a plynu a disponuje zásobami prakticky všetkých nerastov, minerálov či vzácnych kovov.

„Nie sú medzi nami žiadne problémy či otvorené otázky a to vytvára dobrý rámec pre rozvoj našej spolupráce. Okrem toho, Európska únia je už teraz najväčší obchodný a investičný partner Kazachstanu. My vidíme priestor nielen na projekty v energetike, priemysle či infraštruktúre, ale aj vo vzdelávaní, cestovnom ruchu či kultúre,“ konštatoval minister M. Lajčák. Partnerom tiež prezentoval možnosť využiť skúsenosti Slovenska z reformného procesu, keďže Kazachstan v súčasnosti realizuje a aj do budúcnosti plánuje reformy vo viacerých oblastiach.

Podujatie prinieslo aj prvé konkrétne výsledky

Minister M. Lajčák sa počas rokovaní v Astane venoval z pozície predstaviteľa predsedníckej krajiny Rady Európskej únie aj otázkam spolupráce Kazachstanu s EÚ. Partnerom pripomenul aktívnu podporu Slovenska pre posilnenú Dohodu o partnerstve a spolupráci, ktorú SR ratifikovala ako druhá členská krajina Únie, a tiež podporu SR pre zjednodušenie vízového režimu EÚ s Kazachstanom.

Minister M. Lajčák poukázal aj na predsednícke priority Slovenska, medzi ktoré patrí posilňovanie vonkajších vzťahov EÚ, vrátane strednej Ázie. V tomto smere obe strany zhodnotili ako pozitívne aj pôsobenie osobitného predstaviteľa EÚ pre strednú Áziu, ktorým je slovenský diplomat Peter Burian. Za prínosné označili tiež posledné zasadnutie Rady pre spoluprácu EÚ-Kazachstan, ktorá sa konala minulý mesiac v októbri, a ktorej v mene EÚ predsedal práve minister M. Lajčák.
V rozhovoroch s prezidentom N. Nazarbajevom a ministrom J. Idrisovom sa minister M. Lajčák sústredil aj na aktuálne medzinárodno-politické otázky ako je vývoj na Ukrajine, v Afganistane, bezpečnostná situácia v strednej Ázii a rast extrémizmu a radikalizmu. Minister M. Lajčák v tejto súvislosti ocenil stabilizačnú úlohu, ktorú Kazachstan zohráva v regióne a vyzdvihol aj zvolenie krajiny za nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN na roky 2017-19, čo odráža postavenie, ktoré si Kazachstan vybudoval na medzinárodnej scéne za 25 rokov svojej nezávislosti.

Kazachstan bude okrem toho na budúci rok vo svojej metropole Astana hostiť svetovú výstavu EXPO, na ktorej sa zúčastní aj Slovensko a ktorá bude venovaná zeleným technológiám, novým zdrojom energií a energetickým inováciám.

Súčasťou delegácie ministra M. Lajčáka v Kazachstane boli aj zástupcovia 15 slovenských firiem, ktoré sa zúčastnili na podnikateľskom fóre so svojimi kazachstanskými partnermi. Podujatie, ktoré otvoril minister M. Lajčák, už prinieslo aj prvé konkrétne výsledky v podobe podpisu jedného kontraktu na dodávku linky na spracovanie mäsa a troch memoránd o spolupráci v oblasti živočíšnej výroby, potravinársko-spracovateľského priemyslu, rekonštrukcie teplární a výroby bioetanolu.

- Reklama -