Minister Lajčák: EÚ zintenzívňuje dialóg s Latinskou Amerikou a Karibikom

0
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

„Toto ministerské zasadnutie potvrdilo spoločné odhodlanie zdynamizovať a zintenzívniť politický dialóg EÚ a krajín CELAC,“ konštatoval minister M. Lajčák.

„Máme výhodu v tom, že EÚ a Latinská Amerika sú prirodzene prepojené historicky aj kultúrne. Spolu predstavujeme zhruba tretinu členských štátov OSN a to nám poskytuje priestor na rozvíjanie našej spolupráce prakticky v každej globálnej či lokálnej téme,“ zdôraznil minister M. Lajčák vo vystúpení pred zástupcami členských krajín.

Pripomenul, že obe zoskupenia spolu majú na svetovej scéne výraznú váhu: ide o 61 krajín s viac ako miliardou obyvateľov a s dynamickými ekonomikami.

Účastníci zasadnutia prijali Deklaráciu zo Santo Dominga, v ktorej vyjadrujú súhlas s vytvorením ambicióznejších a vyváženejších vzťahov na základe jasne identifikovaných spoločných záujmov, ktoré by mali byť kostrou budúceho bi-regionálneho partnerstva. Zároveň zdôrazňujú potrebu posilnenej angažovanosti v riešení pretrvávajúcich a nových globálnych výziev.

Dohoda o Nadácii EÚ a krajín Latinskej Ameriky a Karibiku

Ďalším z výsledkov ministerského stretnutia je podpis dohody o Nadácii EÚ a krajín Latinskej Ameriky a Karibiku, ktorou sa zakladá medzinárodná organizácia. Jej aktivity budú zamerané na propagáciu a hľadanie nových možností spolupráce, ako aj na poskytovanie priestoru na priame prepájanie relevantných aktérov z oblasti biznisu, občianskej spoločnosti, vedeckých a výskumných inštitúcií či akademickej obce s cieľom prispievať k posilneniu procesu regionálneho partnerstva a podpore spoznávania sa medzi regiónmi.

„Toto je konkrétny krok, ktorý pretavuje strategické partnerstvo medzi krajinami EÚ, Latinskej Ameriky a Karibiku na viditeľnú realitu. Tým, že nadácia získava štatút medzinárodnej organizácie, preberá aj priamu zodpovednosť za podporu dialógu a spolupráce medzi našimi regiónmi,“ povedal po podpise minister M. Lajčák.

Okrem účasti na ministerskom zasadnutí vystúpil minister M. Lajčák na sprievodnom podujatí zameranom na úlohu žien v post-konfliktných situáciách, kde sa vyslovil za ich väčšie zapájanie a zastúpenie pri nastoľovaní a udržiavaní mieru.

Na okraj ministerského zasadnutia absolvoval dvojstranné rokovania s rezortnými partnermi z Dominikánskej republiky, Haiti, Panamy, Kolumbie, Ekvádoru a Argentíny. Hlavnou témou týchto rokovaní boli aktivity slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ale aj záujem Slovenska zintenzívniť bilaterálne vzťahy a aktivity v priestore Latinskej Ameriky a Karibiku.

Background
Spoločenstvo krajín Latinskej Ameriky a Karibiku CELAC združuje 33 štátov. EÚ s nimi buduje partnerstvo už viac než 30 rokov. Zástupcovia EÚ a CELAC sa dosiaľ pravidelne stretávali v dvojročných intervaloch na summitoch hláv štátov a vlád. Naposledy to bolo vlani v júni v Bruseli, kde padlo rozhodnutie o zorganizovaní rokovaní na úrovni šéfov diplomacií. EÚ je druhým najvýznamnejším obchodným partnerom krajín CELAC, najväčším investorom a poskytovateľom rozvojovej pomoci v regióne a tiež najdôležitejším podporovateľom jeho integrácie.

- Reklama -