Minister Kažimír: Návrh štátneho rozpočtu je plánom zodpovedneho hospodárenia

0
Minister financií SR Peter Kažimír (Autor: SITA)

Podľa jeho slov, len v septembri tohto roku pribudlo na Slovensku 18 725 nových pracovných miest. „Od nástupu tejto vlády sa vytvorilo takmer 130 000 nových pracovných príležitostí, máme najväčší počet voľných pracovných miest od vypuknutia krízy v roku 2008 a 2009,“ podčiarkol minister.

Slovensko predalo tento týždeň svoje dlhopisy v objeme vyše 100 miliónov eur opäť so záporným úrokom 0,1 %. Podľa nedávno zverejnených štatistík Eurostatu je rast slovenskej ekonomiky v treťom štvrťroku rekordný. „Je najrýchlejší v celej eurozóne a patrí k prvej trojke či štvorke v Európskej únii. To znamená, máme nabehnuté na to, aby rast ekonomiky v tomto roku bol ešte vyšší, ako pôvodne predpokladali, teda vyšší ako 3,2 %,“ uviedol Peter Kažimír.

Ako ďalej pokračoval, Európska komisia zaradila rozpočet, ktorý práve schválili poslanci NR SR, medzi prvú päťku v eurozóne. „A sme v spoločnosti, ako je Nemecko, Holandsko, Luxembursko a Estónsko“, podčiarkol.

Za posledných päť rokov narástla podľa neho slovenská ekonomika o 17 %, eurozóna o 5,5 %. Štrukturálny deficit, teda rozdiel medzi verejnými príjmami a výdavkami bez jednorazových vplyvov, klesol o 5 % HDP.

„Tento rozpočet je volebný. Je volebný zo svojej podstaty, pretože dve tretiny rozpočtu bude realizovať vláda, ktorá vzíde z budúcich parlamentných volieb. (…) Schválili sme štátny rozpočet, ktorého cieľom je podporovať domácu ekonomiku, znižovať deficit verejných financií, zvyšovať zamestnanosť a naozaj realisticky vytvárať predpoklady na dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu už v roku 2018,“ dodal na záver minister financií.

- Reklama -