Minister Kažimír: Jarná notifikácia Eurostatu potvrdila zníženie dlhu

0
Minister financií SR Peter Kažimír (Autor: SITA)

Dlh Slovenskej republiky tak opätovne klesá a z hodnoty 53,90% HDP v roku 2014 sa vlani znížil na úroveň 52,91% HDP. V nasledujúcich rokoch sa dá očakávať, že dlh bude klesať až pod úroveň 50%.

Slovensko do notifikačných rokovaní vstupovalo s deficitom 2,56% HDP. V tomto čísle už boli započítané aj korekcie v objeme zhruba 0,3% HDP, na ktoré ministerstvo financií nemalo žiadny vplyv. Počas notifikácie Eurostat na poslednú chvíľu rozhodol o nezaradení niektorých transakcií do príjmov, čo negatívne ovplyvnilo výsledky hospodárenia. „Takéto prekvapenia na poslednú chvíľu zo strany Eurostatu nie sú fér a budeme trvať na ďalšej diskusii k tejto téme“, uviedol minister financií Peter Kažimír. Deficit verejných financií dosiahol vlani podľa jarnej notifikácie Eurostatu 2,97% HDP.

Eurostat aj napriek konzultáciám a vysvetleniu transakcií neuznal príjmy splátok návratnej finančnej výpomoci od spoločnosti Cargo vo výške viac ako 117 mil. eur.

Rozhodnutie Eurostatu o preklasifikovaní tejto splátky na kategóriu neovplyvňujúcu príjmy spôsobilo, že jedna transakcia dvakrát negatívne ovplyvnila hospodárenie verejnej správy. Okrem toho Eurostat neuznal ani príjmy ŠFRB vo výške takmer 200 mil. eur, ktoré pochádzajú z prostriedkov EÚ a sú určené na poskytovanie návratných zdrojov financovania. „V minulosti neboli obdobné operácie zo strany Eurostatu nikdy spochybnené“, dodal P. Kažimír.

Výšku schodku negatívne ovplyvnilo aj hospodárenie samospráv, kedy obce a VÚC napriek vykazovanému prebytku nedosiahli rozpočtovanú úroveň. Pod zvýšenie schodku sa podpísalo aj zhoršenie hospodárenia Enviromentálneho fondu, či tzv. „novozaradených“ subjektov do sektora verejnej správy (ŽSR, NDS, a.s., Recyklačný fond, verejné nemocnice).

Okrem rozhodnutí Eurostatu, ktoré deficit Slovenska negatívne ovplyvnili, môžeme hovoriť aj o pozitívnych správach a to najmä v oblasti daní. Výber daní do štátneho rozpočtu sa opätovne zlepšil. V minulom roku sa podarilo vybrať o takmer pol miliardy eur viac.

Výsledky hospodárenia verejnej správy zlepšilo aj šetrenie výdavkov na obsluhu štátneho dlhu v sume viac ako 34 mil. eur.

- Reklama -