Minister Kaliňák: Záchranárske moduly musia byť dostupné všetkým Európanom

0
Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) (Autor: TASR)

Vyhlásil to podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák počas 13. ministerského zasadnutia Európskej a stredomorskej dohody o významných rizikách, ktoré sa konalo 26. októbra 2016 v Lisabone. Konferencia bola venovaná humanitárnym katastrofám ako sú migračná kríza alebo prírodné neštastia /povodne, zosuvy pôdy, veľké lesné požiare či zemetrasenia/ a potrebe lepšej spolupráce medzi členskými krajinami. Minister vnútra Robert Kaliňák sa na nej zúčastnil v rámci predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie. Výmena záchranárskych modulov je jednou z priorít Ministerstva vnútra v rámci slovenského predsedníctva.

„V Európe už od roku 2001 máme tzv. EU Civil Protection Mechanism, ktorý funguje na DG ECHO a poskytuje okamžitú, ale krátkodobú pomoc pri katastrofách či už v rámci alebo mimo EÚ. Na druhej strane teraz diskutujeme o pojme flexibilná solidarita. Súčasná migračná kríza so sebou priniesla humanitárnu katastrofu a niekedy jej efektívne čeliť nedokážeme. Som presvedčený, že je na mieste otvoriť diskusiu o rozšírení existujúceho európskeho mechanizmu civilnej ochrany o spôsobilosť poskytovať strednodobú a dlhodobú pomoc pri prírodných katastrofách a poskytovanie humanitárnej pomoci napríklad pri migračnej kríze na potrebných miestach,” povedal minister vnútra R. Kaliňák.

Slovensko buduje niekoľko národných záchranárskych modulov.

  • Modul HCP (High Capacity Pumping) už funguje – ide o veľkokapacitné čerpadlá s kompletnou logistikou určené na veľké povodne.
  • Modul GFFM (Ground Forest Fighting Module) je určený na boj s lesnými požiarmi v najnáročnejšom teréne využívaním špeciálnej techniky.
  • Prebieha aj tvorba modulu AFFM (Aerial Fire Fighting Module) na boj s lesnými požiarmi leteckou technikou.
  • Začali sme s projektom MUSAR (Medium Urban Search & Rescue Module) určeným na vyhľadávanie osôb v sutinách napríklad po zosuvoch pôdy a zemetraseniach, ako sme mohli vidieť tento rok v Taliansku.
  • V nadväznosti na tento modul chce Slovensko vybudovať aj modul ETS (Emergency Temoporary Shelters) určený na núdzové ubytovanie osôb postihnutých prírodnými katastrofami alebo v prípade nezvládnuteľnej migračnej vlny.

Moduly sú schopné fungovať týždeň 24-hodín denne bez akejkoľvek podpory v mieste pôsobnosti.

„Slovensko je pripravené všetky tieto kapacity poskytnúť v prípade mimoriadnej situácie na území celej EÚ i mimo nej. Aby tieto moduly neboli len národné ale hlavne európske,“ dodal minister Kaliňák. „Migračná kríza a s ňou spojená humanitárna kríza a prírodné katastrofy nám ukázali, že musíme vedieť naše kapacity naladiť nielen krátkodobo ale aj dlhodobo.“

- Reklama -