Minister Glváč: V rámci protiteroristických opatrení sa zvýši potenciál využitia ozbrojených síl v boji proti terorizmu

0
Minister obrany Martin Glváč (Autor: SITA)

„Bezprostredne po teroristických útokoch v Paríži sme zareagovali a prijali opatrenia na zvýšenie bezpečnosti. Dnes ide o ďalšiu fázu, vďaka ktorej budú ozbrojené sily mať viac možností, ako sa do boja proti terorizmu aktívne zapojiť, v prípade, že si to situácia vyžiada,“uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

V rámci opatrení budú môcť byť vojaci vyčlenení na spoločné hliadkovanie a udržiavanie bezpečnosti a verejného poriadku. V 16 posádkach bude dostupných celkovo 336 osôb a 16 kusov techniky. V služobnom čase bude ich pohotovosť 60 minút, v čase mimo služby to bude do 180 minút. V zmysle nariadenia ministra obrany budemôcť byť zaradených ďalších 809 osôb, 49 dopravných vozidiel, 41 špeciálnych vozidiel a 1 vrtuľník. Ďalej môže byť na základe rozhodnutia vlády vyčlenených celkovo 400 osôb na riešenie krízových situácií v prospech krajských riaditeľstiev Policajného zboru. Po vyhlásení výnimočného stavu môže byť na vyžiadanie ministerstva vnútra vyčlenených ešte ďalších 800 osôb.

Podľa materiálu, ktorý dnes schválila vláda sa zvýši aj počet príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia Žilina a práporu ISTAR. Tieto jednotky sú priamo určené na boj proti terorizmu. Navýšenie počtu týchto jednotiek bude prebiehať v rokoch 2016 – 2018 a vyžiada si 55,288 milióna eur. Prápor ISTAR je momentálne v procese výstavby s očakávaným dokončením do konca roka 2017 s počtom personálu 608 vojakov a 11 zamestnancov. Počet príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia sa navýši v dvoch fázach, a to najskôr o 146 osôb v roku 2016 a následne o ďalších 67 vojakov v roku 2017.

V rámci protiteroristických opatrení sa navýšia aj sily určené na predchádzanie a odstraňovanie následkov teroristických opatrení. Pôjde predovšetkým o ženijné spôsobilosti, spôsobilosti v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) a odstraňovania výbušných prostriedkov (EOD).

- Reklama -