Minister Glváč: Na najväčšom cvičení NATO sa zúčastňujú aj naši špecialisti na komunikačné a informačné systémy

0
Minister obrany Martin Glváč (Autor: SITA)

„Do tohto cvičenia sme sa zapojili v zmysle požiadaviek Severoatlantickej aliancie. Hlavnou úlohou našich špecialistov na komunikačné a informačné systémy je výstavba a následne zabezpečenie prevádzky informačného prostredia v mieste nasadenia spojeneckých jednotiek,“ vysvetlil minister obrany SR Martin Glváč.

„Pôsobenie našich spojárov v spoločných zoskupeniach nie je novinkou, svoje kvality už prejavili počas nasadenia v Afganistane či Turecku,“ doplnil generálporučík Milan Maxim, náčelník Generálneho štábu OS SR.

Cvičenie Trident Juncture 2015 je v tomto roku najväčším spojeneckým vojenským cvičením, ktoré sa odohráva v západnom Stredomorí. Na cvičení sa zúčastňujú vojaci všetkých členských krajín NATO a 7 krajín programu Partnerstvo za mier. Nasaditeľný komunikačný modul DCM C, ktorý je trvale dislokovaný v ružomberskej základni mobilných komunikačných systémov je súčasťou 3. spojovacieho práporu NATO a bol jednou z prvých jednotiek NATO trvale umiestnenou na Slovensku. 

Súčasné komunikačné informačné systémy umožňujú prenos hlasovej, obrazovej a dátovej informácie v reálnom čase pri dodržaní najprísnejších noriem utajeného prenosu, tak aby bolo zabezpečené velenie a riadenie nasadených jednotiek, nakoľko dnes viac ako inokedy platí staré vojenské príslovie „bez spojenia niet velenia“.

- Reklama -