Minister Gajdoš zablahoželal vojnovému veteránovi Františkovi Marekovi pri príležitosti jeho 100. narodenín

0
Peter Gajdoš (Autor: TASR)

„Významné okamihy, akým je aj dnešná návšteva pána Františka Mareka, si vždy cením,  o to viac, že aj takýmto spôsobom môžeme našim vojnovým veteránom vzdať úctu a poďakovať im za to, čo urobili pre našu slobodu a mier. Pánovi Marekovi želám k jeho krásnemu životnému jubileu najmä veľa zdravia,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Ako ďalej doplnil, vojnoví veteráni sú živým svedectvom hrôz 2. svetovej vojny, na ktoré sa v súčasnosti častokrát už aj zabúda.  

Vojnový veterán František Marek poďakoval za návštevu a blahoželanie. „Ako radového vojaka ma návšteva pána ministra potešila. Som veľmi rád, že som si s ním dnes mohol potriasť rukou. Veľmi si to vážim, je to pre mňa česť a veľmi pekne ďakujem,“ uviedol. „Pán Boh, mlieko, med, cesnak a nehnevať sa, to je recept na dožitie 100 rokov,“ poznamenal. 

František Marek je držiteľom osvedčenia o účasti v národnom boji za oslobodenie a tiež osvedčenia účastníka zahraničného hnutia od 7. februára 1944 do 5. mája 1945. Bol príslušníkom bývalej 2. technickej divízie v Taliansku. Vo februári 1944 sa pridal sa k skupine partizánov v Ríme. 17. marca 1944 bol chytený nacistickými jednotkami a väznený až do 9. júla 1944. V apríli 1945 dobrovoľne vstúpil do 1. čs. divízie. Do vlasti sa vrátil 3. augusta 1945. 

- Reklama -