Minister Gajdoš vzdal úctu hrdinom Karpatsko-duklianskej operácie

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Karpatsko-dukliansku operáciu si v tomto roku po prvýkrát pripomíname pod názvom Deň hrdinov Karpatsko–duklianskej operácie. Od tejto významnej udalosti uplynulo už 72 rokov. „Na tomto mieste sa náš počtom malý, no duchom veľký národ, postavil proti nacistickej okupácii za výdatnej podpory vojsk z východu. Je neodvrátiteľným faktom a realitou, že sloboda prišla práve odtiaľ. Všetci bojovníci si zaslúžia, aby sme nezabudli na to, čo pre nás urobili. A tieto udalosti sme povinní pripomínať aj mladým ľuďom, ktorí si častokrát neuvedomujú, ako ťažko sa rodila sloboda a koľko ľudských životov a krvi to stálo. Som presvedčený, že je našou povinnosťou zachovať odkaz tohto miesta,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš pri pamätníku na Dukle. Zároveň zdôraznil, že je presvedčený, že deti a mládež by mali navštevovať takéto významné pamätné miesta, aby pochopili, o čom tieto udalosti boli. 

Ministrom obrany boli dnes ocenení dvaja vojnoví veteráni František Orlovský a Juraj Kollárik. Keďže rezort obrany má záujem aj o prepojenie histórie so súčasnosťou, okrem veteránov bol ocenený aj jeden príslušník Ozbrojených síl SR a jedného vojenského policajta mimoriadne povýšili do hodnosti nadrotmajster. „Dušan Križan zachránil ľudské životy, keď vytiahol ľudí z horiaceho domu. A Peter Očenáš bol povýšený za zodpovedný prístup k povinnostiam a kvalitné plnenie úloh. Som presvedčený, že sú to novodobí hrdinovia,“ vysvetlil minister Peter Gajdoš.

Šéf rezortu obrany sa dnes zúčastnil aj na pietnom akte kladenia vencov pri Soche armádneho generála Ludvíka Svobodu a pri Pamätníku sovietskej armády vo Svidníku. Navštívil tiež Vojenské historické múzeum vo Svidníku, ako aj vyhliadkovú vežu pri Dukle. Za dlhoročnú vynikajúcu spoluprácu s mestom Svidník ocenil primátora Jána Holodňáka, no zdôraznil, že symbolicky patrí jeho medaila všetkým občanom.

- Reklama -