Minister Gajdoš rokoval o možnostiach spolupráce s novým americkým veľvyslancom A. Sterlingom

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Hovorili sme aj o téme spoločnej európskej armády, ktorá je teraz často predmetom rôznych diskusií. Jednoznačne sme sa zhodli, že je dôležité, aby sa v tejto oblasti nezdvojovali úlohy a kompetencie NATO a Európskej únie,“ uviedol šéf rezortu obrany. Na stretnutí amerického veľvyslanca informoval aj o strategických dokumentoch z pohľadu rezortu obrany, ktorými sú už schválená Biela kniha o obrane SR a Obranná a Vojenská stratégia SR. A takisto rezort participuje aj na príprave novej Bezpečnostnej stratégie SR.

Minister Gajdoš na stretnutí ocenil aj príspevok Spojených štátov amerických do NFIU na našom území a takisto dlhoročnú spoluprácu s Národnou gardou štátu Indiana. V tejto súvislosti veľvyslanec Sterling potvrdil, že USA majú záujem nielen o jej pokračovanie, ale aj jej ďalší rozvoj.

Témou spoločného rokovania bol aj spoločný príspevok krajín Vyšehradskej štvorky do Pobaltia a zapojenie Vojenskej polície do operácie Sophia v Stredozemnom mori a spoločné cvičenia. Zhodli sa tiež na vynikajúcej spolupráci slovenských a amerických špeciálnych síl v Afganistane, ako aj v rámci spoločného výcviku. Podľa veľvyslanca Spojených štátov amerických si silný záväzok Slovenska voči NATO všimli už aj vo Washingtone.

- Reklama -