Minister Gajdoš ocenil účasť vojakov Národnej gardy štátu Indiana na medzinárodných cvičeniach na Slovensku

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Chcem naozaj oceniť účasť vašich vojakov na medzinárodných cvičeniach, ktoré sa konajú na našom území. Je to dôkaz našej nadštandardnej spolupráce,“ zdôraznil šéf rezortu obrany. Príslušníci Národnej gardy Indiana sa v tomto roku zatiaľ zúčastnili na cvičení Slovak Warthog a Tobruq Legacy a v súčasnosti cvičia na najväčšom tohtoročnom cvičení na území Slovenska v tomto roku – Slovak Shield 2016.

Minister Gajdoš na stretnutí genmjr. Carra informoval aj o strategických dokumentoch v oblasti obrany. „Aktualizovanú Bielu knihu o obrane SR schválila Bezpečnostná rada SR a vláda a v budúcom roku predstavíme novú Obrannú stratégiu SR, na ktorej už pracujeme,“ vysvetlil. Zároveň zdôraznil, že nové strategické dokumenty sú mimo iného reakciou aj na pretrvávajúce hrozby ako extrémizmus, migrácia, či terorizmus. Genmjr. Carra tiež informoval o príprave Vojenskej stratégie.

Témami spoločného rokovania bola aj záväzok Slovenskej republiky vytvoriť mechanizovanú brigádu, zapojenie sa do operácie Sophia v Stredozemnom mori a nárast rozpočtu rezortu obrany v budúcom roku.

Genmjr. Carr na stretnutí ocenil vynikajúcu spoluprácu so Slovenskom v oblasti medzinárodných cvičení, ale aj z úrovne partnerskej krajiny, ktorá pretrváva už viac ako 20 rokov.

- Reklama -