Minister Gajdoš ocenil profesionálneho vojaka, ktorý zachránil život 11-ročnému chlapcovi

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Ako ďalej doplnil, záchrana života je pre každého človeka a nielen pre profesionálnych vojakov morálnou povinnosťou. „Nikto z nás ale nevie, ako by sme sa vo vypätej situácii, v ktorej rozhodujú okamihy, zachovali a rozhodli my. Kapitán Karell, príslušník Ozbrojených síl SR, sa rozhodol správne a s nasadením vlastného života zachránil topiaceho sa chlapca. Verím, že jeho čin bude inšpiráciou nielen pre jeho kolegov, ale pre všetkých tých, ktorí uvažujú napríklad nad dobrovoľnou vojenskou prípravou, či vstupom do ozbrojených síl, pre to, aby mohli pomáhať iným. Ozbrojené sily ich na to určite pripravia,“ uviedol minister Gajdoš.             

„Počas výkonu funkcie náčelníka generálneho štábu som sa stretol s niekoľkými výnimočnými ľuďmi a pána kapitána Karella radím medzi nich. Som rád, že mám česť veliť takýmto vojakom. To čo urobil je pozitívnym príkladom pre ozbrojené sily a pre všetkých ľudí, ktorí v nich slúžia,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim, ktorý kapitána Karella ocenil čestným odznakom ozbrojených síl 2. stupňa (strieborným) za záslužný čin záchrana ľudského života.
 
„V ľade niekto zúfalo volal o pomoc. Voda mala cez 0 stupňov. Nebolo na čo čakať, vstúpil som na ľad, ľahol som si na brucho, plazil som sa k topiacemu sa, komunikoval som s ním. Nakoniec sme sa plazili spolu k brehu, kde už čakali záchranné zložky. Následne mu záchranná služba podala adekvátnu prvú pomoc,“opísal situáciu z marca kapitán Miloš Karell.

K udalosti došlo 5. marca 2018, keď kpt. Miloš Karell, ktorý pôsobí vo Veliteľstve brigády bojového zabezpečenia v Trenčíne, spozoroval počas cesty domov v čase osobného voľna, vo Váhu topiaceho sa chlapca, preboreného v ľade. S nasadením vlastného života sa po ľade priplazil k topiacemu sa 11 Alexejovi a zachránil ho z ľadovej vody. Tá dosahovala teplotu 0° C a na danom mieste vo Váhu mala hĺbku 3 – 4 metre, pričom topiaceho sa ohrozovali aj silné spodné prúdy.

 

- Reklama -