Minister Gajdoš navštívil slovenských vojakov v operácii Eufor Althea

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Slovenskí vojaci prispievajú k stabilizácii bezpečnosti v Bosne a Hercegovine už viac ako 12 rokov. „Som naozaj hrdý na prácu, ktorú odvádzate. Robíte nám len to najlepšie meno a výsledkami práce dokazujete, že ste skutoční profesionáli,“ povedal minister Gajdoš vojakom. Zároveň sa zaujímal aj o ich názory na možné zlepšenie podmienok ich služby.

V rámci prvej návštevy Bosny a Hercegoviny zároveň využil minister Gajdoš predsedníctvo SR v Rade Európskej únie k podpore integračného úsilia krajiny do EÚ a NATO. V tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že rok 2017 bude rokom pozitívnych zmien. K ďalšej podpore stabilizačného procesu v Bosne a Hercegovine Slovensko prispeje pokračovaním aktívnej účasti príslušníkov Ozbrojených síl SR v operácii EUFOR ALTHEA, ako aj plnením úloh kontaktného veľvyslanectva NATO v Sarajeve. Na stretnutí s ministerkou obrany Bosny a Hercegoviny Marinou Pendeš vyjadril presvedčenie, že koordinované úsilie medzinárodného spoločenstva, či už v rámci CEDC na regionálnej úrovni, alebo bilaterálnej úrovni prispeje k pokroku už zmienených integračných procesov.

Operácia EUFOR ALTHEA je súčasťou komplexného prístupu EÚ k bezpečnostnej, politickej a sociálno-ekonomickej stabilizácii Bosny a Hercegoviny. Zapadá do celkovej mozaiky stabilizačných cieľov EÚ v regióne západného Balkánu. Začala sa 2. decembra 2004 a vznikla transformáciou zo stabilizačnej operácie NATO SFOR, ktorá v Bosne a Hercegovine pôsobila v rokoch 1997-2004. Príslušníci Ozbrojených síl SR pôsobia v operácii od jej začiatku. Slovensko do nej v súčasnosti prispieva 41 profesionálnymi vojakmi, z toho tromi vojačkami.

- Reklama -