Minister Gajdoš: Vyhoveli sme požiadavke OSN o navýšenie počtu našich vojakov

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Šéf rezortu obrany poďakoval vojakom nielen za kvalitné plnenie služobných úloh, ale aj za prácu, ktorú urobili najviac v prospech obyvateľov Cypru. „Boli napríklad darovať krv. To svedčí o tom, že sú nielen vojaci so zbraňami, ale predovšetkým ľudia, ktorí vnímajú problémy okolitého sveta a nie sú im ľahostajné,“ zdôraznil minister.

Slovensko je v rámci misie UNFICYP na Cypre veliacou krajinou v Sektore 4. „Ak chceme byť v zahraničí rešpektovaným partnerom, musíme vedieť nielen brať, ale aj dávať. Preto sme vyhoveli požiadavke OSN o navýšenie počtu našich vojakov o 10, a to v rámci platného mandátu. Som presvedčený, že ak niekto túto misiu spochybňuje, nemá predstavu aké náročné je pracovať vo viac ako 40-stupňových horúčavách,“ povedal minister Gajdoš s tým, že táto misia je jeden zo spôsobov ako sa podieľame na zabezpečení mieru vo svete.

Aktuálne za z Cypru vrátilo 80 vojakov

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim vyzdvihol, že počas svojej minulotýždňovej inšpekcii na Cypre, počul na adresu slovenských vjakov iba pozitívne vyjadrenia. Dnes už bývalý veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Jozef Paňko uviedol, že za uplynulý rok vykonali slovenskí vojaci v misii UNFICYP napríklad až 1300 monitorovacích patrol.

V misii pod mandátom Organizácie spojených národov UNFICYP máme najväčšie zastúpenie v rámci pôsobenia našich ozbrojených síl v medzinárodnom krízovom manažmente. Aktuálne za z Cypru vrátilo 80 vojakov. Vo výcvikovej misii EÚTM Mali pôsobili dvaja vojaci. Príslušníci Ozbrojených síl SR si dnes za svoju prácu prevzali aj medaily.

- Reklama -