Minister Gajdoš: Pred nami je množstvo výziev, asi tá najväčšia je vybudovanie mechanizovanej brigády

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Tak, aby sme spoločne dokázali urobiť maximum pre bezpečnosť nášho Slovenska a jeho občanov,“ povedal. Zároveň zdôraznil, že 1. január je významným dňom pre každého jedného občana Slovenskej republiky a Ozbrojené sily SR.

„Pred nami je množstvo výziev a asi tá najväčšia v tomto roku je okrem sfinalizovania strategických dokumentov a plánu rozvoja a výstavby ozbrojených síl, vybudovanie mechanizovanej brigády ako nášho národného záväzku v prospech NATO,“ povedal minister Gajdoš. Zároveň avizoval, že Ozbrojené sily SR čaká tento rok množstvo zmien. „Postupne by mala prichádzať nová technika a naše ozbrojené sily by sa mali pomalými krôčikmi začať konečne meniť na moderné,“ konštatoval. Prioritou v tomto smere aj naďalej zostáva zabezpečenie potrebnej výstroje a adekvátneho výcviku. Upozornil tiež na zhoršené bezpečnostné prostredie a terorizmus, ktorý zasahuje Európu a celý svet.

Na meniace sa bezpečnostné prostredie, ktoré sa nás bezprostredne dotýka, upozornil vo svojom príhovore aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim s tým, že povinnosťou ozbrojených síl je naň adekvátne reagovať. Či už implementáciou modernizačných opatrení, zvýšeným výcvikovým úsilím, prípravou aktívnych záloh, alebo dobrovoľnou vojenskou prípravou. „Naším spoločným cieľom je chrániť a brániť záujmy Slovenskej republiky, jej občanov doma aj v zahraničí a k tomuto je potrebné smerovať všetko naše úsilie,“ povedal.

- Reklama -