Minister Gajdoš: Musíme občanom ukázať konkrétne kroky, ako chceme čeliť hrozbám a riešiť ich

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Lídri európskych rezortov obrany a diplomacie sa venovali aktuálnym témam, ktoré rezonujú v oblasti obrany a bezpečnosti EÚ. Išlo najmä o implementáciu obranno-bezpečnostných iniciatív stanovených v Globálnej stratégii EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku, prípravu Akčného plánu európskej obrany, ako aj rozvoj strategickej spolupráce EÚ a NATO. Hovorilo sa tiež o misiách a operáciách pod záštitou Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ.

Jednou z hlavných tém, ktoré v Bruseli rezonovali, bol práve Implementačný plán pre obranu a bezpečnosť. Konkrétne úlohy boli definované už na bratislavskom samite. „Vzhľadom k súčasnému nepriaznivému vývoju medzinárodného bezpečnostného prostredia musíme občanom ukázať konkrétne kroky, ako chceme čeliť hrozbám, riešiť ich, a tým zaistiť bezpečnosť Európy,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Podľa jeho slov má Slovensko ako predsedajúca krajina Rady EÚ prednostný záujem na tom, aby sa veci pohli ďalej.

Cieľom prijatých záverov je okrem iného identifikovať novú úroveň ambícií Rady, prehĺbenie európskej obrannej spolupráce vrátane finančných mechanizmov.

Na rokovaní bola opätovne vyslovená vôľa prehlbovať spoluprácu medzi Európskou úniou a Severoatlantickou alianciou, čo bolo deklarované aj na samite NATO vo Varšave. Slovensko pritom podporuje užšiu spoluprácu v oblasti hybridných hrozieb, kybernetickej bezpečnosti, či v budovaní odolnosti štátov. Diskutovalo sa tiež o operácii EUNAVFOR MED Sophia v Stredozemnom mori, ktorá je zameraná hlavne na rozkladanie prevádzačských sietí, a tým na výrazné obmedzenie nelegálnej migrácie zo severu Afriky.

- Reklama -