Minister Gajdoš: Koncept zriadenia styčných tímov NATO je súčasťou Akčného plánu pripravenosti

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Vybudovanie NFIU odobrila v júli 2015 vláda SR a následne aj Národná rada Slovenskej republiky. Styčný integračný tím bude koordinovať a pomáhať spojencom pracovať efektívnejšie s cieľom udržať obyvateľstvo členských krajín v bezpečí. Okrem ministra obrany SR Petra Gajdoša sa na ceremoniáli zúčastnili aj námestník generálneho tajomníka NATO pre verejnú diplomaciu Tacan Ildem, zástupca predsedu Vojenského výboru NATO generálporučík Steven M. Shepro a veliteľ Spojeneckých síl NATO generál Salvatore Farina.

Šéf slovenského rezortu obrany pripomenul, že koncept zriadenia styčných tímov je súčasťou Akčného plánu pripravenosti, ktorý Aliancia schválila v súvislosti s meniacim sa bezpečnostným prostredím na hraniciach NATO. „Tento organizačný prvok vnímame ako príspevok k národnej, ako aj ku kolektívnej obrane vo svetle bezpečnostného vývoja od summitu NATO vo Walese,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš s tým, že primárnou úlohou NFIU je v prípade potreby zabezpečiť bezproblémové rozmiestnenie síl Aliancie na území východného krídla. Zároveň zdôraznil, že v žiadnom prípade nejde o základňu NATO, ako je to častokrát nesprávne interpretované.

Námestník generálneho tajomníka NATO pre verejnú diplomaciu Tacan Ildem poďakoval v mene generálneho tajomníka Aliancie Jensa Stoltenberga slovenskej vláde a občanom za silnú podporu pre NATO a za to, že sa NFIU podarilo na Slovensku zriadiť. „Je to práve myšlienka „jeden za všetkých a všetci za jedného“, ktorá udržuje silné NATO, našich občanov v bezpečí a naše krajiny v mieri už takmer 70 rokov,“ uviedol Tacan Ildem. Zdôraznil, že NATO bola a aj bude obranná aliancia a ozbrojené sily členských štátov nepredstavujú hrozbu pre žiadnu krajinu. „Našim cieľom je zabrániť konfliktu, a nie ho vyprovokovať,“ zdôraznil.

Veliteľ Spojeneckých síl NATO generál Salvatore Farina zdôraznil strategickú polohu Slovenska a pripomenul, že styčné tímy sú v ôsmich krajinách – okrem Slovenska aj v Litve, Estónsku, Lotyšsku, Poľsku, Bulharsku, Rumunsku a v Maďarsku.

Hlavnou úlohou NFIU na Slovensku je podpora kolektívnej obrany NATO v plánovacom procese, asistencia pri výcviku a spoločných cvičeniach a v prípade potreby zabezpečenie a koordinácia prijatia spojeneckých síl v danom regióne. V slovenskom NFIU, ktoré nie je vojenskou základňou, bude pôsobiť 41 príslušníkov, z toho 21 pozícií je alokovaných pre Slovensko a 20 pozícií pre medzinárodný personál z členských krajín NATO.

Styčný integračný tím NATO na Slovensku dosiahol počiatočnú operačnú spôsobilosť 1. januára 2017, čo v praxi znamená, že od tohto dátumu splnil všetky požadované organizačné, administratívne a technické kritéria. Plnú spôsobilosť by mal dosiahnuť 1. júna 2017.

- Reklama -