Minister Draxler si zacvičil s ružomberskými žiakmi

0
Minister školstva, vedy, výskumu a športu za SMER-SD Juraj Draxler (Autor: SITA)

“Deti trávia veľa času za počítačom, pred televízorom. Je dobré to aspoň takto kompenzovať. V súčasnosti je do projektu Zdravý chrbátik zapojených 60 slovenských škôl. My chceme dosiahnuť, aby sa rozšíril minimálne do každého okresu na Slovensku,” uviedol Draxler.

Cvičenia pre viac ako 300 detí od prvého do štvrtého ročníka prebiehajú pravidelne, pod odborným dohľadom. “Už sa vyskytli prípady, keď sa odhalili poruchy chrbtice, takže to má význam. Fyzioterapeuti vymýšľajú stále nové prvky, pre deti je to zaujímavé, pretože ich upúta vždy niečo nové,” vysvetlil pre TASR riaditeľ školy Michal Lazár.

Impulzom pre vznik projektu je podľa neurochirurga Róberta Rusnáka čoraz väčší počet ľudí, ktorí majú problémy s chrbticou. “Venujeme sa najmä deťom na prvom stupni, pretože vývoj chrbtice je tu najdynamickejší. Navyše prechod z hravej formy v škôlke do dlhodobého zaťaženia chrbtice v škole je veľký,” uviedol Rusnák a dodal, že približne 30 percent detí nemá žiadne problémy s chrbticou, 30 má mierne chyby držania tela, 30 percent má vážne choroby v súvislosti s držaním tela a 10 percent detí má ťažké deformity.

- Reklama -