Minister Čislák: Podnet prezidenta opätovne zavedie poplatky pre pacientov

0
Minister zdravotníctva Viliam Čislák (Autor: SITA)

Práve vláda Roberta Fica po viac ako desaťročí výraznej kreativity niektorých lekárov v oblasti poplatkov zrušila ich vyberanie v zdravotníctve. Schválený a v praxi využívaný zákon je zreteľne formulovaný. Žiadny lekár si nesmie pýtať od pacienta peniaze za to, že ho lieči a zároveň nemôže poskytovanie zdravotnej starostlivosti podmieňovať vyberaním akéhokoľvek poplatku. Zákon je preto podľa rezortu zdravotníctva jasný. Podanie prezidenta Andreja Kisku však nie. Z jeho rozhodnutia by sa dalo predpokladať, akoby chcel poplatky pre pacientov vrátiť späť. Ak by totiž začal platiť predošlý zákon, pacienti by opäť v ambulanciách platili  nezmyselné poplatky za energiu, pohár vody, úsmev lekára a podobne.

„Táto situácia mi tak trochu pripomína kopírovanie rétoriky opozície a to ma mrzí. Pán prezident sa k zdravotníctvu vyjadroval už neraz. Vie, že  na ministerstve sú odborníci kedykoľvek plne k dispozícii jemu aj jeho spolupracovníkom, aby sme spoločne riešili akékoľvek otázky. Som presvedčený, že by bolo oveľa rozumnejšie sadnúť si za spoločný stôl a ak sú nevyjasnené otázky, hľadať spolu ich riešenie. Konštruktívnej diskusii sme sa nikdy nebránili a ja som bol vždy ten, kto ponúkal priestor na diskusiu. Ak existujú v prezidentskej kancelárii zásadné argumenty na zmenu zákona, mohli byť už rozpracované, ak by nám boli v čase legislatívneho procesu predostreté,“ konštatuje minister zdravotníctva Viliam Čislák.

V súčasnej situácii by sme sa mali sústrediť na to, či zákon, ak bude treba, vieme konštruktívne vylepšiť. Už teraz, na základe objektívnych faktov, po účinnosti nového  zákona, má rezort výrazne menej sťažností od občanov. Aj preto minister nepovažuje za opodstatnené kroky prezidenta a jeho snahu vrátiť poplatky pre pacientov do ambulancií.

- Reklama -