Minister Brecely: Mám mandát na podpis zmluvy o výstavbe bratislavského obchvatu

0
Roman Brecely, predseda Siete (Autor: SITA)

„Vláda včera schválila zmeny v koncesnej zmluve, ktoré požadovalo nové vedenie ministerstva dopravy. Ide predovšetkým o doplnenie takzvanej protischránkovej klauzuly, ktorá umožní verejnosti poznať všetkých konečných užívateľov výhod pri tomto kontrakte. Som pripravený zmluvu v tejto podobe čo najskôr podpísať a budem o tom informovať zástupcov koncesionára,“ povedal Brecely po rokovaní vlády.

Minister je presvedčený, že dopravná situácia v Bratislave je neúnosná a vyžaduje si urýchlené riešenie. „Som presvedčený, že týmto riešením je práve diaľničný obchvat, ktorý po dokončení odkloní z mesta tranzit s predpokladanou intenzitou 30-tisíc áut denne,“ poznamenal Brecely.

Obchvat sa bude stavať formou PPP projektu, kde koncesionárom bude konzorcium Obchvat nula, vedené španielskou spoločnosťou Cintra. „Máme jedinečnú možnosť oddémonizovať na Slovensku PPP projekty, ktoré v minulosti poznačila najmä vysoká cena. V prípade bratislavského obchvatu sa predpokladaná suma znížila o viac ako dvojnásobok. Výslednú cenu 1,7 miliardy eur považujem za optimálnu,“ dodal Brecely.

- Reklama -