Mikloško (KDH): Voľby priniesli aj všeličo pozitívne

0
Jozef Mikloško (Autor: SITA)

– 60% prieskum je poučný, vieme, s čím môžeme na Slovensku počítať. Tí, čo roky spochybňovali politiku – všetci sú zlodeji a klamári, sami na to doplatili. Výzvy nevoliť politikov zabrali, aj nepolitici sú zrazu mimo.

– Sulík bol príliš skoro majster sveta, Matovič nezostal baránkom ani 48 hodín. Sulík sa príliš skoro vracia do Bruselu a Matovič príliš skoro zostáva v opozícii, kde má bohaté skúsenosti a žiadne možnosti.

– Vynoril sa konglomerát Sme rodina. Na nich sa spoliehať je – sebavražda. Ísť do vlády spolu so SAS by bola – sebavražda. Ísť s OĽANO, pokiaľ ho bude viesť Matovič, je – sebevražda.

– Hazard v Bratislave a aj v iných mestách končí. Bez volieb by to nebolo! Spojiť voľby s petíciou bola výborná myšlienka. Vďaka tým, ktorí vonku na zime stáli celý deň!

– Strany, ktorých kampaň bola barnumská, sú mimo súťaž. Vzorom bol Skok, ktorý získal 0,83%, líder Chren získal 2549 krúžkov. Makali, nešlo im o politické fleky, ale o pracovné miesta. V tejto práci im nik nebráni pokračovať.

Mrzí ma, že KDH nie je ani v opozícii. Pri skorej sebareflexii to mohlo byť ináč. Nová vláda sa rýchlo dohodla, rýchlo zabudli, čo bolo pred voľbami. V starých kostiach som dobre cítil, že to bude takto a štyri roky nie inák. Za ten “cíťák” ma bili ako žito.

KDH sa prepadla do 3. ligy, aj pre ňu však bolo niečo pozitívne:

– Prekrúžkovanie “proliferov”, na 4. (Ocílková), 5. (Čaučík), 6. (Grey) a 8. miesto (Michalčík), aj keď v kampani mali malý priestor. Hlavní skokani podľa médií boli Hlina 70 – 10, Mikloško 31 – 14, Hatok 52 – 16, Žembová 100 – 18, Bobula 150 – 20.

– Masové krúžkovanie – “každý za seba”, čím sa vyjadrila nespokojnosť s kandidátkou predsedníctva.

– Potvrdenie živorenia mnohých klubov a okresov, ktorým chýba dorast.

– Prestíž a sila regionálnych bossov, ktorí k smerovaniu strany málo prispeli, sa oslabila.

Nech duch patróna robotníkov, sv. Jozefa, bude 19. marca, na Rade KDH.

PS:   Každý človek, aj kňaz a biskup, sa môže a má vyjadrovať k politike, kto je apolitický je nekresťanský (pápež František). V parlamente, v médiách, všade, bolo a je veľa útokov proti ochrane života, za legalizáciu drog, homosexuálne “manželstvá”, “dôstojnú” smrť – eutanáziu, voľný sex, rozvody u notára, šírenie nemravnosti… Cirkev a jej reprezentanti by sa mali, ako niektorí laici, často k týmto témam vyjadrovať. Nielen v kostole, kde chodí pravidelne 11% občanov, ale aj verejne, na internete, v blogoch, v médiách. Denne tam bežia útoky proti duchovným hodnotám a ich obrana nemôže byť ponechaná iba na laikoch. Európa a Slovensko je v štádiu, v ktorom nás môžu zachrániť iba duchovné zbrane!

- Reklama -