Mikloško (KDH): Ochrana života je vec hodná diskusie

0
Jozef Mikloško (Autor: SITA)

Za posledných 42 rokov bolo na svete 1,72 miliardy umelých potratov (UP). V r. 1995 ich bolo 46 miliónov, v r. 2003 42 mil., asi 22% tehotenstiev končilo UP. Akoby denne havarovalo 235 lietadiel, každé so 466 deťmi na palube. Bohatá Európa, ktorá vymiera, v r. 2003 mala 4,3 mil. UP. V r. 2100 v nej bude na jedného Európana 14 Neeurópanov. Za 42 rokov totality bolo v ČSSR 5080 kriminálnych a 8300 politických vrážd, 79 tis. úmrtí pri autonehodách. Za posledných 21 rokov totality bolo 1 785 160 potratov.

Na Slovensku bolo doteraz 1,36 mil. UP, každé štvrté dieťa. Vrchol bol v r. 1988 – 51 tis. UP, na 100 narodených 70 UP.  Teraz pôrodnosť nevzrastá a potratovosť klesá, ale nezohľadňuje sa rast používania piluliek „deň potom“. V r.  2005 sme mali 14.427 UP, v r. 2014 7501.

Rast plodu v tele matky je zázrakom, seriózni vedci nespochybňujú, že počiatok života je počatie. Slovák prof. P. Fedor-Freybergh hovorí: “Ľudský život považujeme za nepretržitú a nedeliteľnú kontinuitu, začínajúcu počatím, kde každá vývojová fáza je rovnako dôležitá a všetky sú na sebe závislé. Tehotná žena, a aj „tehotný“ otec, nie je len pasívnou nositeľkou rastúceho plodu, ale veľmi aktívny účastník vzájomného psycho-biologického dialógu.Treba jej priznať kompetencie veľkých kreatívnych možností pre seba a dieťa v priebehu tehotenstva a prenatálnemu dieťaťu kompetenciu rovnocenného partnerstva v tomto dialógu. Ideálne by malo byť dieťa milované už prenatálne. Akým spôsobom sa s ním zaobchádza, takým bude ono zaobchádzať so svetom. Od momentu počatia je ako nový a jedinečný ľudský jedinec rovnocenným partnerom s kompletnou genetickou výbavou.“

So širokou témou ochrany života, ktorá je hodná diskusie, sa plénum NR SR v tomto volebnom období nezaoberalo. Traja poslanci (Štefan Kuffa, Marián Kvasnička a ja) ju nastolili na poslednú pracovnú schôdzu. Ide o ústavné zákony, na ktorých roky pracoval štáb odborníkov. Prinášajú maximalistické požiadavky, je pozitívne, že sa bude o nich rokovať. Za 3 roky a 8 mesiacov bolo stále veľa dôvodov na odklad tejto témy. Do volieb sú 4 mesiace, ak po toľkých výzvach budeme mlčať, kamene budú volať.

Manifest účastníkov Národného pochodu za život v Bratislave z 20.9.2015 vyzýva všetkých ľudí dobrej vôle, aby ukončili zločiny na nevinných nenarodených deťoch a násilia páchaného na ženách v mene „možnosti voľby“. Požaduje:

– ochranu a úctu ku každému človeku od jeho počatia po prirodzenú smrť;

–  pomoc tehotným matkám, mnohopočetným rodinám a rodinám v ťažkej životnej situácii;

– ochranu manželstva muža a ženy ako kolísky života a základnej bunky spoločnosti.

Manifest vyzýva poslancov NR SR, vládu a prezidenta SR, aby vytvorili legislatívne podmienky na to, aby bol chránený každý človek od počatia po prirodzenú smrť.

V októbri 2015 dostali poslanci NR SR od arcibiskupa Mons. Stanislava Zvolenského list: „Usmrtenie každého človeka, aj nenarodeného, považujeme za morálne neprípustné a nespravodlivé… Tešíme sa, že desaťtisíce obyvateľov Slovenska vyjadrili svoj postoj k ochrane života od počatia po prirodzenú smrť  a k ochrane rodiny a manželstva… Našou úlohou a prejavom ľudskosti je vytvárať podmienky, aby každé dieťa bolo prijaté… Väčšiu pozornosť si zasluhuje… zlepšenie legislatívy o informovanom súhlase ženy pred potratom a podpora rodín s deťmi… Máme nádej, že sa nájde dostatok odvážnych, múdrych a mravných verejných predstaviteľov, ktorí vo svojom svedomí pochopia, že je nevyhnutné obmedziť interrupcie predovšetkým zo sociálnych dôvodov a z dôvodu pohlavia dieťaťa.“

Máme zákony na ochranu prírody, zvierat, života zločincov, ale nenarodených zákon nechráni. Komunistický zákon o potratoch č.73/1986 sa temer nezmenil. Téme ochrany života sa dlhodobo venujem, v svojich knihách, na blogoch a facebooku. V rokoch 1991-2 som bol predsedom prvej porevolučnej 40-člennej  komisie, ktorá sa tomu venovala, pričom došla k vážnym záverom. Dohovor o právach dieťaťa som predložil Federálnemu zhromaždeniu, ktoré ho schválilo 17.11.1990. Listinu základných práv a slobôd schválilo FZ 9.1.1991 s vetou: “Ľudský život je hodný ochrany pred narodením“, máme to aj v Ústave.

Nadácia Spolupatričnosť na ochranu života a ľudských práv, ktorej som bol predsedom, pripravila 30.10.1997 pred Modrým kostolom v Bratislave druhý Pamätník nenarodeným na Slovensku (autor F. Guldán). Pred stovkou účastníkov zaznelo Requiem P. Kršku, prehovorili dekan J. Formánek, V. Krčméry, V. Rafael, T. Lenczová a ja. 1.11.1998 sme v Bratislave usporiadali prvý Pochod za život na Slovensku. Sprievod zastavoval pred kostolmi, spevom a modlitbami. Pri Pamätníku zaznelo Mozartovo Requiem, k 300 prítomným prehovor L.Šoltés, T. Lenczová, J. Fekete, E. Čeřovská, J. Pajanová, J. Hudáček a ja.  J. Husár predniesol báseň T. Križku: Ťarchavá, D. Mikloško zaspieval Ave Verum a sestry Matky Terezy sa pomodlili. Za 17 rokov sa táto slávnosť zmenila na rieku života.

V r. 2013 boli Košice Európskym mestom kultúry života. Davy sa zastali najbezbrannejších, ktorí „tiež chcú demokraciu“. Táto neobyčajná akcia ukázala silu cirkvi, schopnosť jej mobilizácie a možnosti tlaku na politiku. Vtedy na konferencii som povedal: „Ochrana života, to je okrem potratov, aj eutanázia, trest smrti, predávanie orgánov, genové manipulácie, umelé oplodnenie… Za nenarodených sa treba modliť, obetovať omše, prijať ich s menami do rodiny, vyhradiť im miesta na cintorínoch, spomínať ich pri pamiatke zosnulých, stavať im pamätníky. Potraty sú mnohoparametrický problém, riešenie je vo výchove úcty k životu, sexuálnej výchove, zdravotnej starostlivosti, zlepšení ekonomickej a sociálnej situácie rodín, podpore mnohodetných rodín, výstavbe sociálnych bytov a azylových domov pre slobodné matky, aj vec legislatívy. Zákon však nič nezmení, ak sa nezmenia srdcia ľudí.“

20.9. 2015 bol bratislavský Pochod za život. Prekonal očakávania – účasťou, atmosférou, aj kultúrnosťou. Seniori išli pod transparentom „Združenie kresťanských seniorov je za život“. Na inom bolo: „Každý, kto je za potraty, sa už narodil.“ Skrátene odcitujem myšlienky Františka Múčku (Konzervatívny denník,  20.9.2015): „Nová generácia za život. Niečo sa už musí zmeniť“:

„Zázrak z Košíc sa zopakoval, Bratislava po roku 1989 nezažila masívnejšiu manifestáciu. V priebehu 2 rokov sa tu sformovala nová angažovaná generácia. Odhady účasti sa pohybujú okolo 80-tisíc ľudí. V dave prevažovala mladá a stredná generácia, študenti, rodiny s deťmi. Slovenské pro life hnutie sa vyvinulo do podoby, akú mu môžu závidieť konzervatívci v omnoho ľudnatejších a vyspelejších krajinách. Nikde v strednej Európe, okrem Francúzska ani v západnej Európe, neexistuje také masívne prorodinné hnutie. Naši pro liferi vynikajú aj kultivovanosťou a tým, ako sa pokúšajú viesť dialóg s ľuďmi opačného názoru. Na rade sú teraz najmä politici. Ani jedna strana by do ulíc nedokázala priviesť desaťtisíce. Ak sme demokratickou krajinou, v ktorej sa politika nemá meniť len výsledkami volieb, aj angažovanosťou ľudí, volanie z Bratislavy musia zobrať politici vážne. Desaťtisíce povedali áno pre nenarodený život. Teraz je rad na parlamente a vláde, aby ich zobrali vážne.“

10.10.2015 Nadácia Antona Tunegu pripravila v  Liptovskej Osade sadenie stromov za každé, v r. 2014 nenarodené dieťa. Pracovalo 7 brigád, v mojej sme zasadili 540 smrekov. 1. novembra si Slovensko tradične zapáli sviece za nenarodených, 25.marca 2016 oslávi pätnásty krát Deň počatého života.

Pápež František nám odkazuje: „Povedzte áno láske a nie sebectvu, povedzte áno životu a nie smrti.“

- Reklama -