Matovič (OĽaNO): Návrh na zastropovanie dôchodkov je škodlivý

0
Igor Matovič (Autor: OS)

Zastropovanie dôchodkov bude mať výrazný negatívny dopad na budúcnosť verejných financií. Návrh hnutia OĽANO, podľa ktorého by sa ľudia po odpracovaní 40 rokov sami rozhodli, kedy chcú ísť do dôchodku, má podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť výrazne menší dopad na verejné financie, ako ten z dielne vládneho Smeru.

Ak by si mali občania vybrať medzi návrhom Obyčajných a návrhom Smeru, ktorý chce dôchodky zastropovať na veku 64 rokov, vybrali by si radšej návrh OĽANO. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si nechalo hnutie vypracovať agentúrou Focus. Viac ako 58% populácie by uprednostnilo odchod do dôchodku po odpracovaní 40 rokov, zatiaľ čo zastropovanie dôchodkov vo veku 64 rokov, tak ako to navrhuje Smer, preferuje iba 24% Slovákov. Ostatní by si nevybrali ani jednu z možností, prípadne sa nevedeli rozhodnúť.

Na Odbornej konferencii sa proti zastropovaniu dôchodkov vyslovili predstavitelia politických strán OĽANO, SaS, Most – Híd a Spolu. Iba zástupkyňa hnutia Sme Rodina Petra Krištúfková sa vyjadrila, že ich hnutie podporí návrh Roberta Fica na zastropovanie dôchodkov. „Jediná veta, ktorá zaznela z úst zástupkyne hnutia Sme Rodina Petry Krištúfkovej, bola „ZASTROPUJEME TO!“,“ citoval Krištúfkovú predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič. „Je mi ľúto, že sa nám nepodarilo presvedčiť hnutie Sme Rodina odbornými argumentmi, aby nepodporili návrh Smeru, ktorý zhorší život našim rodinám, deťom aj vnúčatám. Ak počítame hlasy všetkých odídencov zo Sme Rodina a Kotlebovej ĽSNS, teraz chýba Smeru na zastropovanie dôchodkov už iba jeden hlas,“ pokračoval Matovič.

Budúcnosť, spravodlivosť a udržateľnosť dôchodkového systému je zásadnou témou pre nadchádzajúce roky. Zvyšovanie veku dožitia na Slovensku, starnutie populácie, neexistencia motivačnej prorodinnej politiky a nedostatok pracovných síl sa už dnes prejavuje veľkým tlakom na penzijný systém. Cieľom konferencie tak bolo vytvoriť vhodné podmienky na diskusiu o udržateľnom penzijnom systéme na Slovensku a spravodlivom nastavení veku odchodu do dôchodku. Napriek pozvaniu sa predstavitelia Smeru a SNS na odbornej diskusii nezúčastnili.

- Reklama -