Matovič, Heger (OĽaNO): Danko a minister Gajdoš by mali priznať chybu a ospravedlniť sa

0
Igor Matovič v Národnej rade Slovenskej republiky. (Autor: pk)

„Vojak musí zažiť roky driny, aby bol povýšený o jednu hodnosť. Ale na Slovensku je niekto vyvolený a to je veľký problém. V prípade Andreja Danka sa stal z desiatnika kapitán z večera do rána, preskočil všetky ostatné hodnosti,“ hovorí Igor Matovič.

V armáde potrebujete na takýto postup možno 30 rokov. “Toto nie je fér voči vojakom,” hovorí Igor Matovič a dodáva, že ani žiaden zo 42 vojakov, ktorí zahynuli pri leteckom neštastí, nebol povýšený in memoriam ani o jeden stupeň. “Pričom týto zahynuli pri výkone svojho povolania, pri službe Slovensku. Andrej Danko preskočil 8 hodností.”

V prípade Martina Farkaša, jediného vojaka, ktorý prežil a pokračoval vo vojenskej kariére bol povýšený o jednu hodnosť na kapitána. „A to bol ešte na ďalšej misii v Afganistane, musel si to poctivo oddrieť. Dajme si to do kontrastu s človekom, ktorý získal rovnakú hodnosť úplne zadarmo. Kapitán, čo sa chce hrať na vojačika.”

Matovič poukázal aj na príklad kapitána Makovník a rotmajstra Fraštiu, ktorí zahynuli na misii pri útoku na ich obrnené vozidlo. Boli povýšení in menomoriam – o jednu hodnosť.

Ďalší príkladom povýšenia za mimoriadnu reprezentáciu je olympijský víťaz Matej Tóth, ktorý tiež slúži v armáde. Aj ten bol povýšený o jednu hodnosť – na nadporučíka.

Aký je prínos Andreja Danka? A čím si zaslúžil taký rýchly postup? “Andrej Danko dosadil za ministra obrany pána Gajdoša a ten mu to následne vrátil a menoval ho kapitánom. Pričom kariéra Andreja Danka v armáde bola taká, že ako Slotova podržtaška išiel robiť vojaka na ministerstvo obrany do kancelárie ministra Siteka,” poznamenal Igor Matovič. „Andrej Danko spolu s ministrom obrany napľuli statočným vojakom do tváre.“

Podľa poslanca Eduarda Hegera vyjadruje vojenská hodnosť najmä pripravenosť vojaka plniť konkrétne úlohy, vystihuje jeho skúsenosti. „Nesmieme s nimi zaobchádzať len tak ledabolo. Danko bol desiatnikom – to je hodnosť mužstva. Kapitán je už hodnosť dôstojníkov, musíte vyštudovať dôstojnícku školu, absolvovať veľa výcviku. Sú to roky, kým ste schopný zaujať vyššiu pozíciu v armáde, tú nemôžete dostať len tak za odmenu. Všetci vojaci vedia, koľko sa nadreli – či v škole, alebo v akcii, aby dostali vyššiu hodnosť. Teraz vidia, že kapitánom môžete byť aj vtedy, keď máte vysokú funkciu v politike. To je absurdné. Takéto kroky demoralizujú našu armádu,“ skonštatoval E. Heger.

Podľa I. Matoviča je vojak vo vnímaní ľudí statočný chlap, ktorý keď urobí chybu, tak si ju prizná a ospravedlní sa. „Preto vyzývame Andreja Danka aj ministra obrany Gajdoša, aby vystúpili pred verejnosť, uznali svoju chybu a ospravedlnili sa. V politike sú možno veľkí, ale vnútri sú malí.“ 

- Reklama -