Majer (TIP): Iba futbalový štadión nám stačiť nemôže

0
TIP (Autor: TIP)

Práve pri športoviskách je to v Žiline zvláštne. Určite si nielen všetci Žilinčania, ale aj „cezpoľní“ pri spojení žilinská športová hala predstavia známu Korytnačku na Bôriku. V minulosti dejisko nespočetných športových udalostí, zápasov, turnajov, ale aj koncertov či iných podujatí. Dnes chátrajúca ruina bez využitia.

Jednoduchý plán, ťažšia realita

Hala je momentálne na základe memoranda, schváleného Mestským zastupiteľstvom v roku 2007, majetkom Georga Trabelssieho. Podľa názoru primátora Chomu, kupoval Trabelssie halu zo špekulatívnych dôvodov. Trabelssie sa bráni, že dohoda je jasná a že pozemky na Karpatskej ulici kúpil za 1 euro s tým, že postaví hrubnú stavbu a mesto mu bude platiť 860 tisíc eur ročne na prevádzku. Predstava bola jednoduchá. Niekoľko hodín halu bude využívať mesto a vo večerných hodinách Trabelssie na komerčné účely. Po 20 rokoch sa mu náklady na hrubú stavbu vrátia a Karpatskú by vrátil mestu za 1 euro.

Realita je však iná a stará hala je nielenže v dezolátnom stave, navyše Úrad verejného zdravotníctva vydal nariadenie, v ktorom zakazuje akékoľvek podujatia či aktivity v nej. Žilinčania napriek všetkému športovú halu v meste chcú. A chcú, aby bola mestská. Na základe prieskumu je až 92 % oslovených Žilinčanov práve za to, aby sa športová hala vrátila do majetku mesta Žilina. Z mnohých reakcií uvediem tie podnetnejšie. „V Žiline nie je jeden multifunkčný objekt, ktorý by naozaj reprezentoval Žilinu, ako krajské mesto“. „V budúcnosti by to určite pomohlo k rozvoju športu a viac mladých ľudí by sa o šport začalo zaujímať“. „Predovšetkým by ju mala využívať široká verejnosť, napr. ako skatepark, pre mestskú ligu florbalu, futsalu a organizovanie športových podujatí pre školy“. „ Do mesta by sa mali vrátiť športy ako hádzaná, basketbal či volejbal, ktoré tu doslova vymreli alebo, sú len v amatérskych kluboch“. „S využívaním by sa dali spojiť obchody, kaviarne, reštaurácia, bufety, wellness. Miesta, kde by ľudia po športe našli oddych a zrelaxovali by“.

Budeme mať novú halu?

S názormi Žilinčanov sa dá len súhlasiť. Je zrejmé, že Športová hala v Žiline neprejde opätovne do majetku mesta Žilina, čo potvrdili svojím rozhodnutím aj poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline. Z uvedeného vyplýva, že jednou z možných alternatív je, že mesto Žilina vybuduje novú halu. Otázne ostáva, do akej miery je to potrebné. Nie je jednoduchšie dospieť ku konsenzu medzi mestom a Trabelssiem? Situácia ohľadom športovej haly sa musí čo najrýchlejšie riešiť, aby obyvatelia Žiliny mali opäť miesto, kde môžu tráviť svoj voľný čas, či už športovým alebo kultúrnym vyžitím. Futbalový štadión, nech je akokoľvek dobrý, je na krajské mesto málo.

- Reklama -