Magdech (SNS): Východniari bijú na poplach! A to právom…

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Iste ste mnohí zaregistrovali avizovaný príchod v poradí už 3. automobilky na Slovensko. Konkrétne ide o Jaguar Land Rover. Všetci sme si už zvykli na prinajmenšom komické označenie Slovenska ako „ automobilová veľmoc “ a pod. Zvykli sme si už na slovo montážna dielňa, novodobé otrokárstvo a pod. Je to, žiaľ, pravda…

No pravda je aj to, že zamestnanci pracujúci pre automobilový priemysel, ktorý je mimochodom jeden z najrizikovejších v čase krízy, majú zamestnanie a príjem! Slovensko je síce navonok automobilová veľmoc, no vo vnútri to znamená prácu pre obyvateľov západného Slovenska.

Ako je možné, že v poradí už 3. automobilový závod má stáť v blízkosti PSA Peugeot Citroen (Trnavský kraj) a Volkswagenu (Bratislavský kraj)? Vláda vari netuší, aké sú aktuálne čísla nezamestnanosti, alebo ich nemala k dispozícii pri rokovaniach s automobilkou? Asi nie! Môžeme si ich v krátkosti pripomenúť…

Bratislavský kraj 4 – 7 %
Trnavský kraj 4 – 7 %
Prešovský kraj 20 – 25 %
Košický kraj 20 %

(Miera evidovanej nezamestnanosti prepočítaná na základe výberových ziťovaní ŠUSR a priemerného počtu uchádzačov o zamestnanie v roku 2014. Algoritmus výpočtu stanovisko MPSVR SR.)

Je toto v poriadku? V krajoch, kde sa percentuálna miera nezamestnanosti pohybuje na úrovni 4 – 7 % sa ide stavať v poradí už 3. automobilový závod. Mimochodom, zamestnanie tam nájde až 4000 ľudí. Vynikajúci, ba až brilantný ťah… Všetka práca na západ! Tabuľkovo budú určite „hradní páni“ na seba hrdí, a budú sa tľapkať po pleciach ako opäť znížili nezamestnanosť. No určite sa nikde nebudú chváliť tabuľkami proporcionálneho a percentuálneho rozloženia.

Našťastie pre obyvateľov východného Slovenska tu máme vybudovanú aspoň železničnú prepravu a tým spojený východ so západom. Živitelia tak budú môcť odchádzať od svojich rodín na dlhé obdobia, aby tam mohli zarábať aspoň minimálnu mzdu pre svoje rodiny. To určite „prospeje“ rodinnej pohode a vzťahov v nej. Budú cestovať. Pretože aj minimálna mzda je viac ako 0. Čo je za týmto opäť absolútne nesystémovým krokom vlády? Prečo opäť na západe? Sú tam azda „lacnejšie“ pozemky?

Ide len o reálne a triezve zhodnotenie situácie a súčasného stavu na Slovensku. Skutočne si neviem predstaviť vlnu nevôle občanov východného Slovenska, ale určite s nimi cítim.

(Autor je predseda MO SNS Považská Bystrica.)

- Reklama -