Máčovský (SIEŤ): Slovenskí vojaci odviedli v misiách kus poctivej práce

0
Ivan Máčovský (SIEŤ), štátny tajomník Ministerstva obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

Na Slovensko sa vrátilo 13 príslušníkov Ozbrojených síl SR z medzinárodnej operácie EUFOR – ALTHEA v Bosne a Hercegovine. V Prápore výcviku Martin ich dnes slávnostne privítal štátny tajomník Ministerstva obrany SR Ivan Máčovský, veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Ondřej Novosad, ako aj ich rodinní príslušníci.

Ozbrojené sily sú do jednej z najväčších a najdôležitejších misií Európskej únie zapojené už od jej vzniku v roku 2004 a počas pôsobenia vybudovali svojej domovskej krajine dobré meno spoľahlivého partnera. „Nielen vy, ale aj vaši predchodcovia či slovenskí vojaci v iných misiách ste odviedli kus poctivej práce, ktorú si veľmi cením, a som hrdý, že vám môžem za celý rezort obrany poďakovať,“ povedal štátny tajomník Máčovský. Rotácia slovenských profesionálnych vojakov si na Balkáne plnila svoje úlohy, ale aj riadila jednotlivé tímy, za čo bola dnes odmenená medailami – 13 vojakov dostalo vyznamenanie „pamätný kríž za účasť vo vojenskej operácii“ a šesť vyznamenanie „odznak vojnového veterána“.

Za Slovensko sa v misii vystriedalo 740 vojakov

„S hrdosťou môžem skonštatovať, že i vy ste svojou prácou prispievali k stabilizácii bezpečnosti a mieru v krajine, ktorú krvavo poznačila občianska vojna. Verím, že vysoký kredit v misii EUFOR – ALTHEA si udržíme aj v budúcnosti,“ povedal vojakom genmjr. Ondřej Novosad. Ozbrojené sily SR mali v operácii na starosti už viacero úloh. Okrem strážnej čaty a vrtuľníkovej jednotky prevzali v roku 2010 zodpovednosť za 3 styčné a pozorovacie tímy (tzv. LOT) v Novom Sarajeve, Foči a Višegrade. Taktiež sa Slovensko v roku 2011 stalo po Nemecku vedúcou krajinou Regionálneho koordinačného centra – Juh, ktoré sa o rok neskôr pretransformovalo na jednotné Koordinačné centrum pre LOT, ktorému Slováci velia dodnes.

Operácia EUFOR – ALTHEA významne prispela k stabilizácii západobalkánskeho regiónu a povojnovej rekonštrukcii vtedy ešte mladého štátu Bosna a Hercegovina. Pôvodne mala misia mandát na 7 000 príslušníkov, v roku 2012 bolo toto číslo zmenšené na 600. Dnes je do misie zapojených 19 krajín EÚ a 5 krajín, ktoré nie sú členmi únie. Za Slovenskú republiku sa v nej vystriedalo 740 profesionálnych vojakov, v súčasnosti ich na mieste pôsobí 41.

- Reklama -