Máčovský (SIEŤ): Nová Obranná stratégia SR, dokument ktorý stále chýba

0
Logo strany #Sieť (Autor: #Sieť)

Túto povinnosť zdieľa s ostatnými orgánmi štátnej správy, samosprávy a jednotlivými občanmi Slovenskej republiky. Príprava na obranu štátu a výstavba Ozbrojených síl Slovenskej republiky však musí vychádzať z princípov popísaných v obrannej stratégii a povinností vyplývajúcich pre Slovenskú republiku z medzinárodných bezpečnostných záväzkov.

Zo Správy o bezpečnosti SR za rok 2013 vyplýva, že Ministerstvo obrany SR už začalo prehodnocovať Obrannú stratégiu z roku 2005 v súlade s harmonogramom implementácie Bielej knihy o obrane SR. V nasledujúcej Správe o bezpečnosti SR za rok 2014 sa zase uvádza, že je potrebné dokončiť prehodnotenie a pripraviť návrh na aktualizáciu Obrannej stratégie SR do konca roku 2014. Ministerstvo obrany SR v tomto kontexte vypracovalo dokument „Prehodnotenie a návrh aktualizácie Obrannej stratégie SR“. Materiál obsahuje zistenia z prehodnotenia Obrannej stratégie SR z roku 2005 spolu s návrhom obsahového zamerania jej aktualizácie.

Tu je však namieste otázka, na základe čoho ministerstvo pripravilo návrh obsahového zamerania obrannej stratégie, keďže akákoľvek aktualizácia Obrannej stratégie SR musí nadväzovať na Bezpečnostnú stratégiu SR, ktorá rovnako nebola aktualizovaná od roku 2005.

Obranná stratégia SR má nadrezortný charakter a v súlade so zákonom č. 319 o obrane SR je predmetom schvaľovania NR SR. Preto, do prípravy novej Obrannej stratégie SR ktorá bude pružne reagovať na meniace sa bezpečnostné prostredie treba, okrem štátnych inštitúcií, vhodne zapojiť aj akademickú a expertnú bezpečnostnú komunita a mimovládne inštitúcie. Toto prispeje ku kvalite a podporí konsenzus a kontinuitu rozhodnutí o strategických cieľoch a úlohách obrany.

Budúci summit Severoatlantickej aliancie sa uskutoční v dňoch 8.-9. júla 2016 v Poľsku, vo Varšave. Bolo by dobré, keby na tomto summite Slovensko mohlo informovať spojencov o svojej novej bezpečnostnej a obrannej stratégii.

Ďalšie články nájdete aj na www.siet.sk

Ivan Máčovský, vedúci pracovnej skupiny pre národnú obranu strany #SIEŤ

- Reklama -