MZV: Vyhlásenie MZVEZ SR k obvineniam o údajnom neinformovaní o možnosti voliť zo zahraničia

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) sa voči takýmto obvineniam ostro ohradzuje a zdôrazňuje, že informáciu o možnosti voliť zo zahraničia zverejnilo na svojej webovej stránke ako aj na stránke každého zastupiteľského úradu SR v zahraničí v dostatočnom predstihu, a to 11. novembra 2019. Tento manuál obsahuje podrobné detaily a kroky, ktoré je potrebné vykonať pre uplatnenie práva voliť zástupcov do Národnej rady Slovenskej republiky a odkazuje aj na oficiálnu stránku gestorského rezortu Ministerstva vnútra SR, ktorá obsahuje podrobné a priebežne aktualizované oficiálne informácie. Tento krok Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR už v tom čase ocenili aj opoziční poslanci, vrátane SaS na svojej facebookovej stránke (FB).

Informácie o možnosti voliť mimo územia Slovenskej republiky poštou boli a sú priebežne zverejňované na sociálnych sieťach, na facebookových stránkach zastupiteľských úradov SR v zahraničí, ako aj na FB stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Potrebu intenzity, frekvencie zdieľania informácie o spôsobe voliť v parlamentných voľbách zo zahraničia vyhodnocuje každý úrad samostatne, na základe svojich znalostí, priamej skúsenosti v danom teritóriu. Ministerstvo distribuovalo informáciu proaktívne prostredníctvom zastupiteľských úradov v zahraničí aj medzi krajanské komunity v teritóriách. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR si svoju povinnosť splnilo a plní kompetentne, v dostatočnom časovom predstihu, a nie na poslednú chvíľu a odmieta obvinenia a nátlaky zo strany akýchkoľvek politických strán, či iných subjektov. 

Našim záujmom je, aby sa na voľbách do Národnej rady SR zúčastnilo čo najviac občanov SR žijúcich v zahraničí, ale aj na Slovensku. V tejto súvislosti oceníme, keď politické strany, občianske združenia ako aj ďalšie zodpovedné subjekty urobia všetko pre to, aby taktiež zvýšili povedomie o tohtoročných parlamentných voľbách. Nesmú tak však robiť formou nátlaku na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, či slovenských veľvyslancov v zahraničí. 

Boris GANDEL
hovorca MZVEZ SR

     

    - Reklama -