MZV: Štátny tajomník Lukáš Parízek prijal námestníka ministra zahraničných vecí Gruzínska

0
Štátny tajomník Lukáš Parízek prijal námestníka ministra zahraničných vecí Gruzínska (Autor: mzv.sk)

Predmetom spoločného rokovania bola súčasná úroveň bilaterálnych vzťahov, spolupráca EÚ s Gruzínskom, otázky regionálnej bezpečnosti a možná spolupráca v rámci nadchádzajúceho predsedníctva SR v OBSE.   

L. Parízek vyjadril podporu v eurointegračných ambíciách Gruzínska a potvrdil maximálnu podporu Slovenska pri uskutočňovaní nevyhnutných reforiem. „Gruzínsko sa môže naďalej spoľahnúť na maximálnu podporu Slovenska a pomoc pri získavaní nových skúseností z reformného a transformačného procesu,“ povedal L. Parízek.

L. Parízek tiež vyjadril  podporu Slovenska k zachovaniu územnej integrity Gruzínska. Súčasne vyjadril presvedčenie, že napriek konštantnému cezhraničnému napätiu s odštiepeneckými republikami Južné Osetsko a Abcházsko, je potrebné pokračovať v dialógu s každou zo strán a akýkoľvek konflikt riešiť diplomatickou, resp. politickou cestou. 

Počas rokovania D. Dondua poďakoval za slovenskú podporu Gruzínska na všetkých medzinárodných fórach, na ktorých sa rokuje o problematickej situácii v regióne Južného Kaukazu.  

L. Parízek tiež informoval partnera o procese prípravy predsedníctva SR v OBSE a tvorbe tematických priorít. Potvrdil, že v januári 2019 bude minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prezentovať priority na Stálej rade OBSE vo Viedni.

Na záver stretnutia L. Parízek potvrdil slovenskú (nemennú) podporu suverenite a územnej integrite Gruzínska v medzinárodne uznaných hraniciach, rovnako ako novým aktivitám Gruzínska v rámci Ženevských medzinárodných rokovaní. 

 

- Reklama -